Sedan urminnes tider har gamers bråkat med uppdateringsfrekvenser. Låg uppdateringsfrekvens ger ryckig bild medan hög dito kan ge upphov till så kallad tearing, där partiellt uppritade bildrutor orsakar grafikfel. Detta kan visserligen botas med V-sync, men detta introducerar å andra sidan fördröjningar.

Nvidia lovar att bota problemet med tekniken G-Sync, som gör det möjligt för grafikkortet att styra skärmens uppdateringsfrekvens. Problemet är att detta endast fungerar med ett Geforce i kombination med en kompatibel skärm, som i dagsläget är åtskilliga tusenlappar dyrare än standardmodellerna.

På CES 2014 framkommer det att AMD inte ligger på latsidan utan planerar att introducera en motsvarande finess, men det är långt ifrån hela historien. Enligt AMD finns redan en funktion i VESA-standarden som möjliggör detta – helt gratis och utan någon särskild hårdvara.

I en kort presentation tillkännager AMD:s teknikchef Raja Koduri att stöd för dynamiska uppdateringsfrekvenser funnits i företagets grafikdelar ända sedan Radeon HD 5000-serien. Det handlar om förmågan att styra längden på Vblankoch låta grafikkortet ta en paus när inget nytt innehåll behöver ritas på skärmen, vilket ursprungligen användes som en strömsparfunktion.

AMD menar att VESA-standardens dynamiska uppdateringsfrekvens kan kombineras med trippelbuffering för att ge motsvarande upplevelse som Nvidia G-Sync, helt utan några licenskostnader eller extra hårdvara. Detta kallar AMD för Freesync och ska fungera med skärmpaneler som stöder denna del av VESA-standarden, det vill säga vissa, men långt ifrån alla skärmar.

För demonstrationen används den bärbara datorn Toshiba Satellite Click med integrerad grafik ur AMD A-serien, helt utan några modifikationer. Samtidigt har AMD redan implementerat stöd för dynamiska uppdateringsfrekvenser i de senaste drivrutinerna, vilket innebär att alla delar av nödvändiga delar av tekniken redan finns tillgängliga för användare.

AMD avslöjar dock inte framtidsplanerna för tekniken utan ser det hela som en tidig demonstration på vad som går att åstadkomma med varierbar Vblank i kombination med trippebuffering.

Källa: Anandtech.