Den som ser fram emot en ny generation grafikkort från AMD får vara beredd på att det inte blir särskilt många nyheter. Den kommande Radeon 300-serien består mestadels av äldre kretsar i ny tappning, där exempelvis trimmade versioner av dagens Hawaii sägs utgöra Radeon R9 390 och 390X. Många sätter därför hoppet till den nya värstingen Fiji.

Enligt uppgift till SweClockers ser det ut som att AMD lägger om planerna och inte använder den omtalade grafikprocessorn Fiji för den ordinarie 300-serien. Istället ska den påkostade kretsen stå till grund för en eller flera "haloprodukter", det vill säga tämligen unika skapelser vars främste syfte är att skapa uppmärksamhet.

Strategin liknar i stora drag Nvidias upplägg med Geforce GTX Titan. Den kraftfullaste grafikprocessorn i en ny generation används inledningsvis för ett mycket påkostat grafikkort för entusiaster, med prestanda i värstingklassen och en påfallande hög prislapp. Det handlar således inte om att sälja i stora upplagor utan om att skapa en modell som framförallt stärker det egna varumärket.

I fallet Fiji kan det också vara det enda alternativet. Den nya grafikprocessorn är först ut med staplade minnen eller High Bandwith Memory, en minnestyp som ännu inte produceras i några större volymer och sannolikt är betydligt dyrare än vanligt GDDR5-minne. Utsikterna för att pricka in en populär prispunkt och klämma till med en storsäljare kan således vara minst sagt begränsade.

AMD väntas presentera Radeon 300-serien på mässan Computex i början av juni. Den som är nyfiken på Fiji får däremot hålla ut i ytterligare ett par veckor eftersom AMD ser ut att spara värstingmodellen till spelmässan E3, som inleds i mitten av samma månad.