Att nästa generations grafikkort från AMD står för dörren är knappast någon hemlighet. Exakt vad nyheterna blir är dock desto mer dimhöljt – uppgifter talar för att kommande R9 300-serien till stor del består av gamla grafikkretsar i ny kostym.

Desto mer intressant är flaggskeppet Fiji, vilket av allt att döma blir en "haloprodukt" utanför det ordinarie sortimentet. Konceptet påminner i så fall om konkurrenten Nvidias påkostade Geforce GTX Titan-serie.

Hur Radeon Fiji i referensversion ser ut är dock inte längre någon hemlighet. Johan Andersson, Frostbite-chef på EA, delar med sig av en bild på Twitter, vilken av allt att döma föreställer det kommande flaggskeppet.

Kortet påminner starkt om tidigare läckor, som pekar mot att modellen frångår traditionell luftkylning till förmån för en särskilt skräddarsydd vätskekylare. Grafikkortet har inte heller någon DVI-port, vilket kan betyda att AMD satsar fullt ut på Displayport och HDMI.

AMD Fiji ryktas bli ett grafikmonster av rang. Höjdpunkten är inte enbart en ny grafikprocessor, utan även staplade minnen enligt High Bandwith Memory från SK Hynix. Det ger rejält ökad bandbredd och lägre strömförbrukning, vilket öppnar upp för ytterligare prestanda.

AMD väntas presentera Radeon 300-serien på Computex-mässan i början av juni. Flaggskeppet Fiji får däremot vänta ytterligare ett par veckor eftersom AMD ser ut att spara modellen till spelmässan E3, vilken inleds i mitten av samma månad.