Sedan februari i år har Microsoft fört en aggressiv kampanj för att få användare av företagets operativsystem att uppgradera till Windows 10. Detta har skett i form av meddelanden som uppmanar till uppgradering, och systemet har även laddats ner i bakgrunden och installerats automatiskt om användaren avfärdat uppmaningen genom att klicka bort meddelanderutan.

Det sistnämnda har lett till att Microsoft blivit stämda av en kvinna i Seattle som hävdar att Windows 10 installerades automatiskt på hennes arbetsdator, något som ledde till att den slutade fungera. Hon stämde då Microsoft för uteblivna inkomster som resultat av tvångsinstallationen och domslutet gick emot Microsoft som tvingades betala 10 000 dollar i skadestånd för tilltaget.

Som ett resultat av detta kommer Microsoft nu att ändra processen runt erbjudande om och uppgradering till Windows 10. Meddelanderutan som erbjuder uppgraderingen ska efter ändringen innehålla alternativet att tacka nej, och skulle användaren klicka på krysset för att avfärda erbjudandet kommer installationen inte automatiskt schemaläggas.

Microsofts talesperson nämner inte exakt när förändringen träder i kraft, men sannolikt kommer det inte dröja allt för länge då företaget riskerar fler rättsliga påföljder. Kunder som fortfarande använder Windows 7 och 8.1 kan acceptera erbjudandet om gratis uppgradering fram till den 29 juli varefter den återgår till ordinarie prislapp.