Den globala marknaden för smarta telefoner har sedan en tid tillbaka dominerats av Samsung, där Apple har bibehållit en stadig andraplats i flera år efter att en gång ha stått störst. Nu framgår det att Apple även mister andraplatsen, när analysfirman Counterpoint Research avslöjar de globala marknadsandelarna för smarta telefoner för juni och juli månad.

Det handlar om kinesiska Huawei, som utöver den inhemska marknaden nu även har slagit igenom stort världen över och med nöd och näppe lyckats knipa andraplatsen från Apple. Något som enligt Counterpoint Research har sin grund i företagets investeringar i bland annat forskning och aggressiv marknadsföring.

Trots det syns inte någon av bolagets enheter till när det kommer till de tio bäst säljande telefonerna i världen. Något som enligt analytikern Pavel Naiya tyder på att Huawei bör fokusera på ett färre antal enheter, och istället framhäva flaggskepp i sin produktportfölj framöver likt konkurrenterna.

Även om Huawei har puttat ned Apple från platsen för stunden, kan det mycket väl komma att ändras i och med att Apple lanserar nya telefoner 12 september.