Det har på senare tid talats om överfulla lager av grafikkort, till följd av att hysterin kring brytning av kryptovalutor (eng. mining) svalnat. Enligt rapporter är kanalerna fyllda av miljontals grafikkort som inte blir sålda och Nvidia har flera hundratusen kretsar ur arkitekturen Pascal som partnertillverkare inte vill ta emot.

Priserna på grafikkort väntas sjunka med 20 procent under juli månad

Överlagren och att Nvidia har en ny arkitektur på ingång väntas leda till kraftigt sänkta priser under juli, någonting SweClockers grävt djupare i. Svaret för vad som gäller den svenska marknaden är inte enkelt. Lägre priser är nära förestående, men i vilken omfattning är den stora knäckfrågan.

I samtal med återförsäljare framgår att Nvidia inte gett några generella prisskydd för innevarande lager av Nvidia Geforce GTX 1000-serien, vilket gör att svenska butiker trots växande lager inte kan sänka priserna. Prisskydd är något butiker normalt får när de köper in produkter och är till för att täcka antingen hela eller en del av beloppet vid prisjusteringar.

1070Ti-28.jpg

Källorna beskriver Nvidia som ett lätt företag att arbeta med historiskt sett, men att bolaget de senaste två–tre åren successivt börjat ta allt mindre hänsyn till sina partner. Dels genom att de blivit sämre på att ge prisskydd, vilket krävs för att återförsäljare inte ska behöva sälja innevarande lager med förlust. Samtidigt har Nvidia inte lika god framförhållning inför kommande lanseringar som tidigare, vilket gör det svårt för butiker att planera sina inköp.

Dilemmat återförsäljare och distributörer står inför är således att de sitter på stora lager av gamla grafikkort som är svåra att sälja av. En butiksrepresentant beskriver det som ett chicken race, där Nvidia å sin sida väntar in i det sista på att göra några utfästelser om prisskydd. På andra sidan är butikerna, som inte har mer än några enstaka procent i marginal och inte vill avskriva värdet på innestående lager.

Situationen liknas vid den när Geforce GTX 900-serien var på väg ut, men som mer extrem. I samband med övergången till Geforce GTX 1000-serien väntade också Nvidia med prisskydd, vilket gjorde att de flesta återförsäljarna panikartat dumpade sina priser och gjorde brakförlust på varje sålt grafikkort.

Samtidigt som prisskydd lyser med sin frånvaro är ett nytt inslag att Nvidia kommer med vad som beskrivs som "dolda hot". Distributörer och återförsäljare uppmanas att köpa ännu fler grafikkort ur Geforce GTX 1000-serien om de vill ha några ordentliga volymer ur nästkommande generation. På så sätt tvingas butiker köpa in ännu fler Geforce-grafikkort.

Anledningen till att Nvidia skjuter över kostnaderna på återförsäljare tros vara bristen på konkurrens, då Nvidia sedan lanseringen av Geforce GTX 1000-serien haft mer eller fritt spelrum på marknaden. Nvidias agerande beskrivs som något som skapat mycket badwill och att de därför kan komma att satsa extra på AMD nästa gång företaget släpper ett konkurrenskraftigt grafikkort.

IMG_8328.jpg

De över två år gamla grafikkorten Nvidia Geforce GTX 1080 och GTX 1070 är fortfarande högaktuella prestandamodeller.

Frågan om vem som ska betala för att prissänka grafikkorten är bara en anledning till att lagren växer. Försäljningen av grafikkort är generellt sämre nu än vad den brukar vara, vilket förklaras med att Geforce GTX 1000-serien har två år på nacken och att marknaden för dagens grafikkort helt enkelt börjar bli mättad.

Överlager försenade Geforce GTX 1100-/2000-serien

I SweClockers samtal med återförsäljare stärks även bilden av att Nvidia på grund av rådande lagerstatus skjutit på nästa generation. Redan i våras ska Nvidia ha flaggat för att nästa generation inleds med Geforce GTX 1180 eller GTX 2080, "beroende på vad vi väljer att kalla serien", i juli. Först med referensdesignen Founder's Edition för att månaden därpå följa upp med modeller från partnertillverkare.

Detta skulle följts upp av ersättare till Geforce GTX 1070 och GTX 1060 i augusti respektive september. Hur planerna ser ut i dagsläget är det få som vet, men de flesta tror att Nvidia helt sonika skjutit på planerna och kommer lansera denna trio av grafikkort under hösten med en månads mellanrum.

Så sent som Computex 2018 i början av juni gjorde Nvidias VD Jensen Huang ett utspel om att nästa generation dröjer. I efterhand kan det ses som ett försök att dämpa förväntningarna om en nära förestående lansering, för att få kunder att köpa dagens grafikkort istället för att invänta nya produkter.