Säkerhetsbuggarna Spectre och Meltdown har sannolikt inte gått många förbi. De nyttjar designen i moderna processorer till sin fördel, och kan på så vis kringgå säkerhetsrutiner och komma åt information som egentligen ska vara oläsbar. Många av säkerhetshålen har dock täppts till genom uppdateringar av mjukvara.

Googles egna webbläsare Chrome är inte undantagen, och företaget har implementerat en rad åtgärder för att komma åt Spectre-sårbarheterna. En av dessa är en teknik kallad Site Isolation, vilken Google nu uppger ska öka användningen av primärminne med omkring 10 till 13 procent.

Tekniken bygger på att varje renderingsprocess får ett visst antal datakällor som den kan bearbeta information ifrån, med utgångspunkt i webbplatsens domännamn. Det innebär att istället för att dela resurser och inhämta data från flera platser samtidigt begränsas nu renderingsprocessen till en eller ett fåtal källor.

Resultatet blir att skadlig kod isoleras och får på så vis inte möjlighet att fritt komma åt data från andra källor. I slutändan innebär detta att Chrome kan förlita sig på att operativsystemets isolering av processer också isolerar webbsidorna som är öppna i dessa. Nackdelen är att fler instanser av renderingsprocessen behöver köras parallellt, vilket i slutändan innebär en prestandapåverkan.

Site Isolation kommer vara aktiverat som en standardfunktion från och med Chrome 67, men har funnits som en experimentell säkerhetsåtgärd sedan version 63. Google sägs fortsatt arbeta på andra metoder för att försöka minska minnesanvändningen i Chrome.