När Intel under förra året lanserade den nya processorfamiljen Coffee Lake, med modellerna Core i7-8700K, i5-8600K och i3-8350K, introducerade de även en ny styrkrets med namnet Z370. De nya moderkorten använde sockeln LGA 1151 men var trots det inte kompatibla med äldre modeller, vilket skapade mycket förvirring bland konsumenter.

Det är sedan tidigare känt att Intel planerar att introducera ytterligare en ny styrkrets i form av Z390, vilken lanseras i samband med nya processorer i Coffee Lake Refresh-familjen. Inför detta har nu moderkort från diverse tillverkare börjat hittat ut på webben, däribland MSI, Gigabyte och Asrock.

Från MSI rör det sig om de två modellerna MAG Z390 Tomahawk och MPG Z390 Gaming Plus, som båda tillhör mellansegmentet av företagets produkter. Båda är av typen ATX och kommer i vanlig ordning med ett stort antal anslutningar och liknar sina föregångare i Z370-serien. Designen har dock uppdaterats något, då främst för MAG Z390 Tomahawk som fått ett mer avskalat utseende.

För Asrocks del handlar det om Z390 Phantom Gaming 9, som blir det första moderkortet i företagets nya Phantom Gaming-serie som även används för grafikkort. Det uppges bli Asrocks toppmodell, med inbyggt Wifi, tre förstärkta PCI Express x16-platser, tre M.2 samt tre Etherent varav en är 10 Gigabit.

De modeller från Gigabyte som skymtas är Z390 I Aorus Pro Wifi, Z390 Gaming SLI och Aorus Z390 Elite. Det moderkort som skiljer sig från mängden är Z390 I Aorus Pro Wifi som är av typen Mini ITX och därmed betydligt färre anslutningsmöjligheter. Bland annat bestyckas modellen endast med en PCI Express-plats och två platser för primärminne.

Gigabyte Z390 Gaming SLI och Aorus Z390 Elite liknar varandra i många avseenden, och de stora skillnaderna är en extra PCI Express x16 samt bättre integrerad ljudkrets hos det förstnämnda. I övrigt bestyckas båda modellerna med förstärkta PCI Express-platser samt integrerad kylfläns för M.2-enheter.

Tidigare rapporter talar för att den nya styrkretsen endast blir Z370 med nytt namn, men detta har ännu inte bekräftats. Anledningen är Intels kapacitetsproblem på 14 nanometer, vilket bland annat lett till att företaget lagt över en del av tillverkningen på TSMC för att kunna möta efterfrågan.

De nya moderkorten väntas bli tillgängliga i samband med de nya processorerna Intel Core i9-9900K, i7-9700K och i5-9600K som väntas lanseras i oktober. Nytt för dessa är bland annat att Core i9-9900K, i7-9700K blir Intels första konsumentinriktade processorer med 8 kärnor, samt att får fastlödd värmespridare.

Källa: Videocardz