Kinesiska telekomjätten Huawei har haft en kämpig vecka. Efter att ett nationellt nödläge utlysts av den amerikanska presidenten infördes en handelsblockad mot Huawei, något som ledde till att ett flertal viktiga företag kapade banden med Huawei. Utöver förlusten av Android-systemet riskerar även bolaget att förlora tillgång till tekniken bakom ARM-processorerna.

huawei-kirin-980-snapdragon-845.jpg

Huaweis systemkrets Kirin 980 tillverkas på TSMC:s 7-nanometersteknik.

Det spekulerades inledningsvis om att Huawei inte heller skulle kunna tillverka sina processorer och andra kretsar hos tillverkaren TSMC, som fabricerar Huaweis systemkretsar på den moderna 7-nanometerstekniken. Nu rapporterar Reuters om att TSMC uttalat sig i ärendet, och enligt tillverkaren påverkas inte samarbetet med Huawei av den amerikanska handelsblockaden.

Uttalandet kommer från TSMC:s talesperson Elizabeth Sun och gjordes under företagets egna teknikkonferens TSMC 2019 Technology Symposium. TSMC har tidigare sagt att de fortsätter tillverka kretsar åt Huawei i väntan på en intern utredning om hur handelsblockaden påverkar företagens samarbete, något som nu alltså mynnat ut i en oförändrad situation.

Ett stycke positivt besked för Huawei alltså, men företagets största bekymmer består. Att ARM Holdings informerat sina anställda om att de ska upphöra allt samarbete kan potentiellt sett bli ett förkrossande slag för Huawei. ARM-baserade instruktionsuppsättningarna och designer för såväl processorer och grafikkretsar är en nyckelkomponent för mobila systemkretsar idag.

Sedan det blev klart att Google drar in Huaweis licens för att använda tjänster och Google Play Store-butiken på Android-plattformen, har Huawei lyft på locket om planerna för att sjösätta ett eget operativsystem i produktutbudet. Det återstår att se hur situationen med Huaweis systemkretsar utvecklas.

Läs mer om Huawei och TSMC:

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!