Huawei och Google – det här innebär handelsblockaden för dig

Huawei och Google – det här innebär handelsblockaden för dig

Dagarna efter Googles beslut att stänga ute Huawei från Android finns många frågor om hur det påverkar befintliga kunder, och vad det innebär att Android är "open source".

Under helgen som passerade meddelade Google att företaget återkallar Android-licensen från kinesiska telefontillverkaren Huawei. Detta följer ett beslut från USA:s president där ett nationellt undantagstillstånd utfärdats för säkerhet inom telekombranschen.

Detta undantagstillstånd ledde till att ett handelsstopp utfärdades där amerikanska företag inte tillåts handla med Huawei, då företaget bland annat anklagas för spionage. Beslutet har lett till en hel del frågor om framtiden för de som investerat i Huaweis produkter.

ps5_ingress.jpg

Att Huawei förlorar sin Android-licens har flera effekter, på nuvarande såväl som på framtida produkter. För att bringa lite klarhet i några av dessa frågor låter vi SweClockers teknikorakel och mobilexpert Andreas Eklöv svara på några vanliga funderingar.

Hur påverkar det här redan sålda mobiltelefoner?

Huawei har officiellt gått ut med att företaget kommer stöda sina befintliga produkter med säkerhetsuppdateringar, och Googles Android-team har också bekräftat att Huaweis existerande Android-telefoner kommer stödjas framöver.

Huawei-P30-Pro-Face-Unlock.png

Har du köpt en Huawei P30 Pro eller en annan av företagets senaste telefoner kommer den stödas den närmaste framtiden.

När Google inte längre tillhandahåller uppdateringar kan Huawei själva välja att uppdatera systemet, och bakåtportera uppdateringar till nya Android-versioner som inte kommer till telefonerna. Har du nyss köpt en Huawei-telefon är det alltså ingen omedelbar fara, den kommer stödas under minst två års tid.

Kommer befintliga Huawei-telefoner uppdateras med Android Q?

Som det ser ut just nu kommer de inte bli det, men den här frågan hänger mycket på hur länge USA:s handelsblockad mot Huawei varar. Om den lyfts inom ett halvår kan Huawei uppdatera höstens telefoner, som exempelvis Mate 30 Pro, till Android Q något försenat.

Om blockaden däremot varar i ett år eller mer kan Huawei inte vänta. Det är då ett beslut måste fattas om att växla över till företagets eget operativsystem Hongmeng OS, som de varit öppna med att de utvecklar som säkerhetsåtgärd om något likt detta skulle hända.

Här har Huawei två alternativ; använda det egenutvecklade operativsystemet och inkludera ett kompatibilitetslager för Android-appar, eller helt enkelt använda open source-versionen av Android systemet (Android Open Source Project, AOSP).

Betyder det att Huawei inte får släppa nya telefoner med Android?

Ja och nej faktiskt. Huawei kan välja att installera själva AOSP-versionen av Android, som är öppet tillgänglig, och skulle då kunna släppa nya telefoner med Android som operativsystem. Så svaret är egentligen nej på den frågan, men i praktiken är svaret inte detsamma.

AOSP.jpg

I praktiken blir detta inte det Android de flesta associerar med Android-telefoner idag. Google bygger in ett antal olika tjänster i Android-systemet som både systemet i sig men även många tredjepartsappar förlitar sig på för att kunna fungera. Ett exempel på sådana tjänster är Google Platstjänster som krävs för alla Android-appar som vill använda sig av platstjänster på något sätt.

På en högre nivå begränsas också ett AOSP-system från att installera andra populära Google-appar som exempelvis Gmail, Maps och Youtube. Det är dock begränsningen med tjänsterna som är den stora akilleshälen, och som i praktiken gör ett AOSP-system ointressant för en typisk telefonköpare i västvärlden.

Vad innebär det i praktiken att inte ha tillgång till Googles tjänster men ändå använda Android?

För den inhemska kinesiska marknaden innebär det i princip ingen skillnad, eftersom Googles tjänster och appar ändå inte funnits tillgängliga där tidigare. På den kinesiska marknaden använder Huawei egna appar och tjänster, och den egna app-butiken App Gallery erbjuds även som alternativ till Google Play Store i västvärlden.

App-butiker som Amazon App Store skulle också kunna användas, men inte heller där får kunderna tillgång till hela Android-utbudet. Även Amazon, som likt Google är ett amerikanskt bolag, kan tvingas stänga ute Huawei under blockaden.

GPlay_PlatsTjänster.jpg

Huawei skulle kunna satsa på att expandera utbudet av appar i den egna mjukvarubutiken och lansera egna motsvarigheter till Googles tjänster internationellt. Detta skulle dock isolera Huawei-kunder från resten av Android-ekosystemet, vilket sannolikt både konsumenter och operatörer skulle vara mindre intresserade av.

Om blockaden av Huawei blir långvarig är detta troligtvis företagets bästa alternativ om de vill fortsätta vara verksamma utanför den kinesiska marknaden. Huawei kan välja att bygga detta runt en AOSP-installation, men de kan också välja att använda det egenutvecklade operativsystem med tillhörande tjänster och Android-appar via ett emuleringslager.

Vilka möjligheter har Huawei att ersätta Android med något eget?

För den egna inhemska marknaden är det inga problem, men för en internationell marknad blir det mer problematiskt. Huawei har redan ett eget operativsystem att installera, men då de inte kommer ha tillgång till Google Play Store måste de befolka den egna butiken med Android-appar. Det eller utveckla egna motsvarigheter till de populära Android-apparna.

samsung-z1_tizen-100540594-primary.idge.jpg

Samsung Z1 är en Tizen-baserad telefon som endast lanserades på den indiska marknaden under 2015.

Oavsett vilken väg företaget väljer att gå är det en extremt svår, mer eller mindre omöjlig, uppgift att ta på sig som enskilt företag. Att följa Android-marknaden och lägga upp alla tänkbara appar som dyker upp där kan Huawei själva inte sköta, och det är ytterst tveksamt att de ska lyckas få tredjepartsutvecklare att släppa appar både för Google Play Store och Huaweis app-butik. Och det skulle hur som helst inte lösa frågan med appar som förlitar sig på Googles tjänster.

Andra telefonjättar har försökt etablera egna system som alternativ till licensierade Android-system tidigare. Microsoft lyckades inte etablera Windows Phone som ett reellt alternativ till Android, trots investering av massiva resurser över tid. Samsung försökte använda det egna operativsystemet Tizen på företagets telefoner med stöd för Android-appar, men satsningen blev begränsad till budgetmodeller på den indiska marknaden.

Innebär detta att jag inte ska köpa Huawei-produkter framöver?

Du som nyligen köpt Huaweis telefoner behöver inte oroa dig. Telefonerna kommer som tidigare nämnt stödas med den befintliga systemmjukvaran en längre tid. Du bör dock inte köpa nya telefoner innan det blir klart om handelsblockaden mot Huawei blir långvarig eller om de inblandade partnerna lyckas komma överens i närtid. Det vet vi troligtvis mer om först framåt hösten.

Undrar du något Andreas inte har besvarat ovan? Ställ frågor i kommentarerna så gör han sitt bästa med att besvara dem där!

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!

Kommentarer till artikeln

70 debattinlägg

Skicka en rättelse
7

GOG släpper Galaxy 2.0-beta – en spelklient att härska över dem alla

En månad efter tillkännagivandet av GOG Galaxy 2.0 släpps en första stängd betaversion. Samtidigt går GOG ut med en komplett lista av funktioner för den uppdaterade tjänsten. Läs mer

38

Quiz: Sommarlanseringar – hur långt tillbaka minns du?

Lagom till midsommar släppte vi en quiz som i solskenet och firandet gick många av våra medlemmar förbi. Nu får du en ny chans att pricka alla rätt – hur många sommarlanseringar minns du? Läs mer

19

Asus släpper Prime A320I-K – Mini ITX till AMD Ryzen för 700 kronor

Kort innan lanseringen av Ryzen 3000-serien släpper Asus ett prispressat Mini ITX-moderkort för AMD. Valet av styrkrets begränsar dock processorstödet till äldre generationer. Läs mer

5

MidsommarDrickers testar körsbärsblask bara Jacob tycker är drickbar

De tappra själarna på SweClockers faller ännu en gång på svärdet så att du slipper. Den här gången med en "fruit punch" innehållande 1/10 000-del körsbär, vilket förstår smakupplevelsen ... för nästan alla. Läs mer

75

Raspberry Pi 4 Model B lanseras – snabbare processor och upp till 4 GB primärminne

Den populära enkortsdatorn Raspberry Pi släpps i nytt utförande, där mer primärminne och dubbla bildanslutningar sällskapas av Gigabit Ethernet och en tre gånger snabbare processor. Läs mer

104

Intel kontrar AMD Ryzen 3000-serien med prissänkning på Core 9000-serien

AMD Ryzen 3000-serien lurar på horisonten och väntas ge Intels alternativ en rejäl match. För att möta detta uppges Intel prissänka Core 8000- och Core 9000-serierna, med upp till 15 procent. Läs mer

25

SGDQ 2019 – snabbt spelande för välgörenhet

Just nu pågår Summer Games Done Quick 2019, speedrunning för att samla in pengar till välgörenhet. Svensktiger tipsar i forumet! Läs mer

12

Fortnite förlorar stöd för DirectX 9 – version 11 eller senare som gäller

I samband med den tionde säsongen av Fortnite lämnas grafikkort som saknar stöd för DirectX 11 bakom. Grafikgränssnittet hade dock sin debut 2009 och har sedan dess varit standard i grafikkort. Läs mer

20

Halo: Reach börjar testas på Steam – upplåst bildfrekvens och justerbart synfält

Under året börjar Halo: The Master Chief Collection att släppas till PC/Windows. Först ut är Halo: Reach som snart inleder sin första publika testfas inför den skarpa lanseringen. Läs mer

3

Testpilot: Fräna ljuseffekter med Cooler Master Masterliquid ML240P Mirage

Testpiloten Björn Endre testar purfärska Masterliquid ML240P Mirage från Cooler Master. Det handlar om en AIO-vattenkylare där intressanta RGB-effekter är paradnumret. Läs mer

32

Huawei: "Aktuella och populära telefoner uppdateras till Android Q"

På sin webbplats meddelar Huawei att företagets produkter ska förses med uppdateringar framöver, trots handelsblockad. Bland annat skrivs att telefonserien P30 får tillgång till kommande Android Q. Läs mer

9

Den femte omgången av "Datorer till välgörenhet" tar stabil speldator till lillebror

För femte gången i ordningen har medlemmen "dix_xib" samlat ihop delar till en dator, som nu byggts ihop och donerats. Spana in galleriet över komponenter och överlämnande! Läs mer