I takt med att lanseringen av Intels Xe-baserade grafikkretsar närmar sig börjar företaget också lyfta på locket angående olika produkter som tillämpar arkitekturen. Utöver att bekräfta lanseringen av de bärbara processorerna i Tiger Lake-familjen, som bestyckas med integrerad Xe-grafik, presenterar företaget också bilder på en massiv sockel-monterad grafikkrets som ingår i Intels produktserie Xe-HP och Xe-HPC för datacenter.

De nya bilderna publiceras på Intels Twitter-konto, vilket sedan dess har raderats. Raja Koduri, chef för Intels grafikdivision, följer dock upp inlägget med att kalla den nya kretsen "Baap of All", vilket översatt från Hindi betyder "allas fader". Detta syftar till att grafikkretsen i fråga är så massiv att den kastar skugga över alla andra kretsar.

Intel-FOAG.jpg

De bilder som publicerades på Intels Twitter-konto ger också fog för det omfångsrika smeknamnet. I bilderna jämförs Xe-kretsen med ett AA-batteri, vilket som referens anger att grafikkretsens uppskattade storlek är enorma 3 700 mm². Jämförelsevis mäter Nvidias nuvarande flaggskepp Geforce RTX 2080 Ti in på förhållandevis beskedliga 754 mm². Då det handlar om flera kretsar anslutna till varandra används dock inte hela ytan.

Grafikkretsen i de högpresterande segmenten Xe-HP och Xe-HPC riktas alltså in mot datacenter och blir därmed en konkurrent till AMD:s Radeon Pro och Radeon Instinct, och Nvidias Quadro- och Tesla-produkter. Xe-HP tillämpar Multi-chip Module (MCM), där flera kretsar ansluts till varandra på ett och samma substrat. Det är samma typ av teknik som AMD kallar chiplet-design. Intel har sedan tidigare avtäckt den första medlemmen i Xe-HP-familjen med kodnamnet "Ponte Vecchio" på 7 nanometer.

Intel_Xe_FOAG_Raja.jpg

Kort efter att bilderna publicerades blev de grund för spekulationer om huruvida den massiva kretsen kan komma att användas även för högpresterande grafikkort för konsumenter. Dessa spekulationer dementeras av Raja Koduri som i en serie Twitter-inlägg förklarar att företagets fokus just nu ligger i att förbättra läget för den som spelar med integrerad grafik. Det är en tydlig antydan om att Intel inte tävlar med AMD och Nvidia gällande högpresterande grafikkort för konsumenter i första skedet.

Att Intel däremot placerar sig i toppen gällande kretsarnas fysiska storlek förefaller däremot vara ett givet faktum.

Läs mer om Intel Xe: