Linus Benedict Torvalds är troligen mest känd som upphovsmannen till Linux-kärnan, som ligger till grund för såväl kompletta Linuxdistributioner som mobila operativsystem. Torvalds utvecklar fortfarande Linux-kärnan aktivt och släpper varje vecka sammanfattningar över vilka förändringar som har introducerats i den senaste versionen. I den senaste sammanfattningen framgår att efter 15 år med processorer från Intel har Torvalds nu istället valt att införskaffa en AMD Threadripper 3970X.

threadripper_3970x_4-100817988-large.3x2.jpg

Det senaste inlägget med förändringarna i Linux-kärnan inleds med en diskussion om storleken på version 5.7-rc7 kontra dess föregångare 5.7-rc6, och det dröjer ända till slutet av inlägget innan det framgår att datorn som används för utvecklingen har genomgått ett byte av processorleverantör.

In fact, the biggest excitement this week for me was just that I
upgraded my main machine, and for the first time in about 15 years, my desktop isn't Intel-based. No, I didn't switch to ARM yet, but I'm now rocking an AMD Threadripper 3970X. My 'allmodconfig' test builds are now three times faster than they used to be, which doesn't matter so much right now during the calming down period, but I will most definitely notice the upgrade during the next merge window.

Det framgår också att Torvalds önskade val av processortyp inte ligger hos varken Intel eller AMD, utan hans främsta önskan är att en dag använda en processor av typen ARM. Fram till dess att ARM är ett mer gångbart alternativ faller dock valet på en AMD-processor. Processorbytet motiveras med den stora skillnaden Linus Torvalds sett i hur lång tid det tar att kompilera Linux-kärnan ställt mot hans tidigare processorer från Intel.

Linus menar att kompileringen nu går tre gånger snabbare än vad som var sedvanligt med hans föregående processor – vilket kan tillskrivas de 32 kärnor och 64 trådar som huserar i AMD Threadripper 3970X. Processorn har en basfrekvens om 3,7 GHz och kan nå maximala turbofrekvenser om 4,5 GHz.

Läs mer om Linux: