I slutet av april inledde Microsoft en stegvis utrullning av vårens stora uppdatering av Windows 10, vilken har versionsnummer 2004 men även går under namnet 20H1. Uppdateringen för med sig ett flertal funktioner och förbättringar, men i enlighet med tidigare uppdateringar följs lanseringen av ett flertal större problem. Dessa gör att Microsoft skjuter fram uppdateringen för konfigurationer som kan visa sig vara problematiska i dagsläget.

Windows10_moproblems.jpg

Den som söker efter uppdateringar i Windows Update-menyn får automatiskt den nya uppdateringen levererad, om datorns konfiguration inte flaggas som potentiellt problematisk det vill säga. Om ett problem identifieras med användarens konfiguration meddelas detta i uppdateringsmenyn. Microsoft utreder för närvarande kända problem och uppdaterar status för dessa på en samlingssida. På denna lista finns totalt tio stora problem.

Nio av dessa anses vara stora nog för att stoppa uppdateringen om problemet identifieras på användarens dator. Exempel på problem som kan leda till en stoppad utrullning av Windows 10 version 2004 innefattar bland annat att bärbara datorer och hybridenheter råkar ut för repeterade omstarter efter uppdateringen. Andra problem innefattar att variabel bilduppdatering inte fungerar korrekt med Intels integrerade grafikdelar.

Windows10_moproblems4.jpg
Windows10_moproblems3.jpg

Andra problem innefattar att systemet låser sig om användaren kopplar in eller kopplar bort datorn från en Thunderbolt-dockningsstation. System med grafikkort från Nvidia där grafikdrivrutinen är äldre än version 358.00 kan också stöta på problem som bland annat innefattar systemlåsning med blåskärm som resultat. Om drabbade drivrutiner identifieras på användarens dator stoppas uppdateringen. Microsoft och Nvidia undersöker för närvarande problemet.

Utöver listan med identifierade problem presenterar Microsoft också en lista över de funktioner från tidigare versioner av Windows 10 som nått vägs ände och inte längre utvecklas aktivt. Exempel på dessa funktioner är webbläsaren Edge baserad på företagets egen webbläsarmotor, vilken ersätts med den Chromium-baserade versionen av Edge. Windows 10 kommer nu inte heller tillåta anslutningar till Wifi-nätverk som säkras med de äldre krypteringsstandarderna WEP eller TKIP.

Har du stött på problem med manuella installationer av Windows 10 version 2004, eller inväntar du att de inledande buggarna åtgärdas innan du uppdaterar?