Mot slutet av augusti avtäckte optimeringsprofilen 1usmus verktyget Clocktuner, som ska optimera processorer med AMD:s Zen 2-arkitektur både sett till prestanda och energieffektivitet. Då utlovades att verktyget skulle göras tillgänglig i september månad, något som nu också blir realitet med minsta möjliga marginal.

Clocktuner finns tillgänglig för nedladdning nu och gäller specifikt arkitekturen Zen 2, vilket inkluderar processorer i Ryzen 3000 "Matisse" för stationära datorer, Threadripper 3000-serien och 4000G-serien vilka är stationära APU-varianter av Ryzen 4000 "Renoir" för bärbara datorer. De sistnämnda kan dock inte optimeras med Clocktuner, något som ska tillkomma framöver.

1usmus-ClockTuner-Ryzen.jpg

Clocktuner-kompatibla processorer (förstora för att se hela listan).

Utöver Zen 2 presenteras 1usmus också en serie krav på användarens system som måste vara på plats för att utnyttja Clocktuner. Bland dessa innefattas bland annat att kombinationen BIOS och AGESA behöver vara av version AM4 1.0.0.4 eller senare, och Ryzen Master-mjukvara av version 2.3 behöver också vara på plats då Clocktuner använder drivrutinen från denna. BIOS-inställningar för CPU Voltage och CPU Multiplier ska vara satta till auto-läge.

Klicka för mer information

Windows 10 x64 1909-2004 build;
AMD Ryzen processor with Zen 2 architecture (Renoir is temporarily not supported);
BIOS with AGESA Combo AM4 1.0.0.4 (and newer);
.NET Framework 4.6 (and newer);
CPU Voltage - Auto (BIOS);
CPU Multiplayer - Auto (BIOS);
SVM (Virtualization) – disabled (BIOS, optional);
Spread Spectrum – disabled (BIOS, optional);
Ryzen Master 2.3 (uses the driver for monitoring);
Stable RAM overclocking or stable XMP.

Visa mer

En annan viktig inställning gäller BIOS-konfiguration för LLC (Load-Line Calibration), en serie inställningar för effekttillförsel som är vanligt förekommande i moderkort inriktade mot överklockning. Med dessa inställningar kan processorn matas med högre effekt under tung belastning för att ge bättre stabilitet vid överklockning. De rekommendationer 1usmus lämnar för olika moderkortsmakare sammanfattas i listan nedan, och en komplett guide till installation av Clocktuner kan läsas hos Guru3D.

Klicka för mer information

ASUS - LLC 3 or LLC 4;
MSI - LLC 3;
Gigabyte - in most cases Turbo, but it can also be Auto;
ASRock is Auto or LLC 2; Importantly, CTR is mediocre compatible with ASRock motherboards, as all LLC modes show abnormally high Vdroop;
Biostar - Level 4+.

It is recommended to use additional settings for ASUS motherboard owners:
Phase mode - Standard;
Current capability mode - 100%;

Visa mer

Sett till hur Clocktuner fungerar kan det övergripande förklaras som att mjukvaran sänker spänningen till kluster av kärnor (CCX), vilket låter processorn som helhet köras snabbare och mer energieffektivt. En annan funktion som ingår i Clocktuner är vad som kallas Smart Overclocking, där kvaliteten i varje individuellt CCX-kluster utvärderas och dess frekvenser justeras utifrån vad som är lämpligt för just det klustret.

Clocktuner använder en algoritm för att utvärdera lämpligheten hos CCX-klustren, och mätverktyget Prime95 för att applicera belastning på kärnorna. Ett annat mätverktyg, Cinebench R20, integreras också och används för att utvärdera effekttillförsel och energieffektivitet. Utöver instruktioner om installation tillhandahåller 1usmus också prestandaresultat för två Zen 2-baserade datorsystem.

1usmus-ClockTuner-For-AMD-Ryzen_3.jpg
1usmus-ClockTuner-For-AMD-Ryzen_4.jpg

Det ena använder processorn Ryzen 9 3900X vilken tar plats på moderkortet Asus Rog Crosshair VII Hero. System nummer två placerar en Ryzen Threadripper 3960X på moderkortet Asus ROG Zenith II Extreme. Båda system jämför resultat för standardinställningar med resultaten från när systemet optimerats med Clocktuner. För Ryzen 9 3900X ökas prestanda med 7 procent medan effektuttaget sjunker med 12,8 watt.

Processorn har då körts med högre klockfrekvenser med lägre spänning om 1,225 volt, kontra standardinställningens 1,312 volt. Med Ryzen Threadripper 3960X blir prestandavinsten något lägre på 5,2 procent och effektuttaget sjunker med 12 watt. Även här kördes processorn med lägre spänning om 1,25 volt med bibehållna stabila klockfrekvenser, att jämföra med systemets standardkonfiguration med en spänning på 1,296 volt.

Sett till kompatibilitet stöds alla AM4-moderkort och Clocktuner-verktyget kan användas även om moderkortet inte tillåter konfiguration av CCX-kluster, detta då verktyget kan kringgå eventuella begränsningar moderkortsmakaren infört. Den som oroar sig för negativa effekter lugnas av 1usmus som menar att Clocktuner inte innehåller kod som är skadligt för systemet, eller kan uppfattas som skadlig kod av exempelvis antivirusmjukvara.

Till sist konstaterar 1usmus också att då AMD inom kort introducerar Zen 3 med Ryzen 5000-serien är nya versioner av Clocktuner att vänta så fort han satt tänderna i optimeringsprocessen för den nya arkitekturen.

Kommer du testa att ladda ned och använda Clocktuner? Om ja, dela gärna med dig av dina erfarenheter och resultat i kommentarerna!