Stora datacenter med mängder av serverskåp ansvarar för att leverera tjänster och beräkningsresurser till allt från företag till strömmande speltjänster. Gemensamt för dessa massiva datacenter är att de kräver likvärdigt rejäla infrastrukturer i ryggen. Microsoft har experimenterat en hel del med datacenter på senare år, där bolaget nyligen plockade upp ett sådant som befunnit sig på havets botten.

AzureSpaces-2.jpg

De tjänster och möjligheter som datacenter erbjuder finns typiskt tillgängliga nära samhällen i välställda länder där tillräcklig infrastruktur finns tillgänglig. Microsoft arbetar på att expandera datacentrens roll utanför uppkopplade regioner i civilisationens centrum, detta i form av det portabla datacenterkonceptet Azure Modular Datacenter (MDC).

Det handlar om en förhållandevis kompakt "låda" som hyser alla komponenter och övrig hårdvara som krävs för ett fullt fungerande datacenter. Anslutningen kommer från satellitoperatörer, vilka Microsoft samarbetar med runt internetanslutningar för MDC-enheter. Enligt Microsofts vision ska MDC-enheter kunna användas som bas för mobila kommandocentraler, inom exempelvis humanitära insatser och militära uppdrag på fjärran platser.

AzureSpaces-3.jpg

De modulära datacentren ska inte bara kunna befinna sig på fjärran plats, utan även ogästvänliga sådana. Konstruktionen är därför härdad för extremt yttre påfrestning, och även isolerad mot yttre radiovågor (RF). Sett till det tekniska kan MDC-enheter hantera uppgifter relaterade till lagring (storage) och beräkningar (compute), och agerar Azure Stack Hub vilket är en förlängning av en befintlig Azure-infrastruktur.

Azure Modular Datacenter är redan i skarp drift inom både den privata och offentliga sektorn i USA, där exempel på tidiga kunder i den privata sektorn är rymdföretaget SpaceX. Där används MDC-enhet som anslutningspunkter för SpaceX satellitbaserade bredband Starlink, och enligt rapport från The Verge uppges Microsoft och SpaceX utöka samarbetet framöver.

Läs mer om Microsofts datacenter: