I det högpresterande segmentet av grafikmarknaden har AMD och Nvidia i många år varit ensamma kombattanter, men med storsatsning på egna grafikkretsar ämnar Intel att göra jättarna sällskap framöver. Xe är namnet på Intels skalbara lösning, som i konsumentsegmentet närmar sig marknaden i det mest nedskalade formatet – integrerad grafik i de mobila "Tiger Lake"-processorerna.

Xe-arkitekturen tar därtill plats i lösningar för datacenter och superdatorer, samt dedikerade grafikkort för både spel och enklare aktiviteter. DG1 är en produkt som stämmer in på sistnämnda beskrivning och är också det kort som Intel vid ett flertal tillfällen visat. Nyligen avslöjade Acer att det blir del i bärbara Swift X3 mot slutet av året och nu fyller Intel på med fler detaljer om grafiksituationen.

Our first discrete GPU DG1 is shipping now and will be in systems for multiple OEMs later in Q4. We also powered on our next-generation GPU for client DG2. Based on our Xe high-performance gaming architecture, this product will take our discrete graphics capability up the stack into the enthusiast segment.

Under presentationen av den senaste kvartalsrapporten passar Intels VD Bob Swann på att bekräfta Acers tidiga avtäckande, med ett löfte om att många datormakare har kortet i sin ägo och arbetar med att implementera det i modeller som debuterar i slutet av året. Swann avslöjar även att nästa dedikerade grafikkort, DG2, närmar sig en verklig produkt och att de första testversionerna av kretsarna nu utvärderas.

DG2 blir inte en regelrätt uppföljare på instegsmodellen DG1, som är ett kort under Xe-LP-flagg. Den framtida modellen tar istället plats i spelorienterade Xe-HPG-segmentet, vars HPG-ändelse betyder "High Performance Gaming". Intel snålar dock med mer konkret information om vad som kan förväntas av DG2, men läckta uppgifter talar för att 384 beräkningsenheter (EU) och 6- alternativt 8 GB GDDR6-grafikminne kan bli aktuellt.

Hos DG1 och den mest kompetenta integrerade Xe-grafiken syns 96 EU, med en ungefärlig prestandanivå i gränslandet mellan Nvidias MX450 och MX350. Minnesmängd och -typ för Xe-LP-lösningen ser ut att variera mellan olika system, och framtiden får utvisa hur korten faktiskt presterar.

Källa: Intel via Seeking Alpha

Läs mer om Intels grafiksatsning: