Precis som att Intel visade sin vision för tunna bärbara datorer med Ultrabook-konceptet visade Microsoft företagets vision för hybriddatorer i form av den första Surface-datorn. De olika revisionerna har generellt sett mötts av positiv kritik, men kvalitetsproblem och brist på moderna Thunderbolt-anslutningar har varit del av den negativa kritiken. Hybriddatorn EVE V ser ut att täppa igen just de luckor Surface-datorerna kritiseras för.

EVE_V-4.jpg
EVE_V-1.jpg
EVE_V-2.jpg

Det handlar faktiskt om en andra generationens produkt, då den första generationens EVE V sjösattes via en gräsrotsfinansierad kampanj år 2016. Med den andra upplagan för år 2021 uppgraderas både det externa och interna, där den 13,4 tum stora skärmen kan fås i 4K-variant med upplösningen 3 840 × 2 400 pixlar eller en 1080p-konfiguration, där båda stöder touch-styrning. Skärmen är certifierad för HDR400 och stöder standarden HDR10. Ljusstyrkan mäter in på 500 nits.

Arbetslaster hanteras av en processor ur Intels "Tiger Lake"-familj, där modellerna Core i5-1135G7 och Core i7-1165G7 bjuder på fyra kärnor och åtta trådar med högre klockfrekvenser och L3-cache för den sistnämnda. Dessa backas av grafikdelen Iris Xe, där grafikdelen för Core i5-processorn innehåller 80 beräkningsenheter (EU) medan Core i7-varianten bestyckas med 96 EU:s. Hastigheten för båda grafikdelar klockar in på 1,3 GHz.

EVE_V-3.jpg

Sett till primärminne kan datorn konfigureras med antingen 16 eller 32 GB LPDDR4X med dubbla minneskanaler och hastigheten 4 266 MHz. Den NVME-anslutna SSD-lagringen kan fås i storlekar om 512 GB eller 1 TB. Sett till trådlösa anslutningar stöds Wifi 6 (2×2 MIMO) och Bluetooth 5.0, och utvalda modeller ska även bjuda på 4G-anslutningar. Det område där EVE V knäpper Microsoft på näsan är utbudet av portar på datorns sidor, där två sådana av typen USB Type-C bjuder på Thunderbolt 4 och USB 4.

Microsoft har tidigare försvarat frånvaron av Thunderbolt-bestyckade portar på Surface-datorerna med att valet gjorts av säkerhetsskäl, något företaget bakom EVE V inte verkar bedöma lika allvarligt. Utöver de två Thunderbolt 4-portarna har datorn ytterligare en USB Type-C-port med stöd för USB 3.2 Gen 2. En 3,5-millimeters ljudutgång sällskapas också av en minneskortsläsare för Micro SD-kort på upp till 2 TB lagringskapacitet.

Företaget bakom datorn, Eve Tech, har inte meddelat när andra generationens EVE V lanseras men uppskattar att den blir tillgänglig globalt under tredje kvartalet år 2021. Grundkonfigurationen med Core i5, 16 GB primärminne och 512 GB SSD kostar från 1 399 USD eller cirka 14 900 kronor inklusive moms. Toppkonfigurationen med Core i7, 32 GB primärminne och 1 TB SSD börjar vid 2 000 USD eller cirka 21 250 kronor.

Uppdatering: Tidigare produkter från Eve Tech, inklusive skärmen Spectrum och första generationen av hybriddatorn EVE V, har plågats av uteblivna leveranser och åtgärder av rapporterade brister. Problemen summeras på Reddits forumdelar för Spectrum och EVE V.

Vad tycker du om vad EVE V bjuder på? Ett alternativ för dig som söker hybriddator, eller är det alldeles för osäkert att satsa på en dator från en obeprövad aktör?