Med lanseringarna av Playstation 5 och Xbox Series X/S tog spelkonsolerna ett rejält kliv upp i CPU-prestanda jämfört mot sina föregångare. Steget från åtta kärnor av AMD:s arkitektur Jaguar till åtta kärnor Zen 2 levererade en flerfaldig ökning i prestanda och eliminerade en av de stora flaskhalsarna hos Playstation 4 och Xbox One.

AMD-4700S-Motherboard.jpg
AMD-4700S-Motherboard-1.jpg
AMD-4700S-Specs.jpg
AMD-4700S-Promo.jpg
XBOX-Series-S-Motherboard-1.jpg

Källa: Ifixit

Nu framgår att systemkretsar från åtminstone Xbox Series X börjat leta sig ut på "ITX-kompatibla" moderkort. Det nya moderkortet marknadsförs som "AMD Cardinal" och är av allt att döma en helhetslösning utvecklad av AMD. I centrum sitter just en fastlödd systemkrets annars hemmahörande i en av Microsofts spelkonsoler.

Den som hoppas på en potent integrerad grafikdel lär bli besviken, då den är inaktiverad. Anledningen är sannolikt att det handlar om defekta kretsar som på ett eller annat sätt inte håller måttet för Microsofts spelkonsoler. Det är samtidigt osannolikt att hela grafikdelen är defekt och en anledning till att hela är avstängd kan vara till följd av AMD:s avtal med Microsoft eller att bolagets drivrutiner inte är kompatibla med lösningen, som baseras på en smått omarbetad version av arkitekturen RDNA 2.

Den fastlödda systemkretsen marknadsförs inte under varumärket Ryzen utan heter kort och gott AMD 4700S. I denna huserar 8 kärnor Zen 2 med stöd för 16 trådar med en maximal klockfrekvens om 4,0 GHz, vilket är ett steg upp från 3,8 GHz för Xbox Series X och 3,6 GHz för Series S. Däremot tar mängden L3-cacheminne ett kliv tillbaka från 16 MB till 12 MB.

En i synnerhet intressant detalj är att AMD 4700S inte har traditionellt primärminne i form av DDR4, utan att den likt i Microsofts spelkonsoler sällskapas av 16 GB GDDR6. Inga detaljer om minnets klockfrekvens framgår, men det är ingen högoddsare att bandbredden är rejält mycket högre än en vanlig stationär dator. Användningen av GDDR6 kommer dock på bekostnad av högre latenser.

Istället för i alla fall en del av den kraftfulla integrerade grafikdelen hos Xbox Series X sällskapas lösningen av ett Radeon RX 550 med 2 GB GDDR5 över en 64-bitarsminnesbuss. Grafikkortet bygger kring kretsen Polaris 12 som huserar 512 streamprocessorer med en klockfrekvens på upp till 1 183 MHz och får anses vara långtifrån vad som med dagens mått kan kallas ett grafikkort för gaming.

Prestandamässigt jämförs AMD 4700S mot bolagets egen Ryzen 7 4750G Pro med samma antal kärnor och trådar, samt Intel Core i7-9700 med åtta kärnor och åtta trådar. Jämfört mot Intel förlorar AMD 4700S med god marginal i enkeltrådad prestanda, men har en fördel i flertrådade scenarion. Däremot kan den inte mäta sig mot den egna Ryzen 7 4750G Pro.

AMD-4700S-Performance.jpg

AMD lyfter även fram fördelar i produktivitet och här mot Intels mobila processor Core i7-9750H med sex kärnor och tolv trådar, flankerad av ett Geforce RTX 2060. Här är dock urvalet av tester begränsat till processorprestanda i Cinebench, OpenGL och videokodning av x264-/x265-innehåll.

Att AMD återanvänder förmodat defekta Xbox Series X-kretsar är möjligen en direkt åtgärd mot och försök att mildra rådande kretsbrist, som inte bara slår hårt mot datorindustrin utan mot världens alla industrier som på ett eller annat sätt är elektrifierade.

Det hör till vanligheten att AMD lanserar oortodoxa lösningar inom processorer och grafikkort i Kina. Det är därför troligt att moderkortet "AMD Cardinal" begränsas till den kinesiska marknaden.