Det är nu två år sedan Noctua först avtäckte en prototyp av den passiva kylaren NH-P1. Eftersom att kylaren är fläktlös följer den inte det så ofta hatälskade beigebruna färgtema som annars skiljer Noctua från mängden, däremot har den i Noctuas perfektionistiska anda redan passerat en bra bit över det förväntade lanseringsdatumet.

Kylaren, som ska klara av att avleda upp till 120 W värme, var först tänkt att anlända tidigt år 2021. När Noctua för ett par veckor sedan åter meddelade att kylaren var på gång "inom kort" var det utan något datum eller prisuppgifter, även om det förutspåddes bli en dyrare pjäs. Nu dyker NH-P1 upp för första gången hos amerikanska Newegg, med en prislapp om 100 dollar.

aN5FQUT8nxtwXNaRK4sZv7-970-80.jpg

Produktsidan på Newegg är sedan dess borttagen men från skärmdumpar ser det ut att handla om specifikationer som till stor del överensstämmer med prototypen som visades 2019. Det är möjligt att montera fläktar på PH-N1, men även i passivt läge specificeras kylare för bland annat Intel Core i9-9900K och Core i9-9700K samt AMD Ryzen 7 2700X och Ryzen 7 3700X.

Det anges ingen exakt TDP (Thermal Design Power), eftersom att värmeavledningsförmågan kan variera beroende hur varje användares datorkonfiguration i övrigt ser ut. Istället ska det finnas riktlinjer kring vad kylaren klarar per processormodell. Utöver det får kylaren ett brett stöd för olika socklar, även lite äldre varianter, samt Noctuas eget monteringssystem Secufirm 2+.

Även om produkten är borttagen ur Neweggs sortiment för tillfället tyder det på att NH-P1 definitivt tillslut är på ingång och snart rullar ut hos återförsäljare.

Strävar du efter eller har ett passivt kylt datorsystem?