Amazon-ägda Ring specialiserar sig på säkerhetsprodukter och det smarta hemmet. De är kanske mest kända för sina smarta dörrklockor, men har även ett sortiment övervakningskameror och larmsystem. Likt många andra smarta hem-produkter kan deras dörrklockor och övervakningskameror anslutas mot internet för att strömma bild- och videoinnehåll till exempelvis användarens telefon.

Molntjänster för kameraövervakning är smidigt men står inför utmaningar gällande säkerhet och sekretess. Tidigare i vår råkade exempelvis Eufy-användare ut för ett omfattande fel där de kunde se varandras videoströmmar och material. En metod för att göra videoströmmar säkrare och minska risken för obehöriga tittare är att kryptera dem, gärna med end-to-end-kryptering, vilket är en av de metoder Ring valt att införa i en större säkerhetsuppdatering.

Användare i USA har redan fått prova på funktionen, men nu lanseras det även globalt tillsammans med tvåstegsverifiering genom SMS. Det innebär att varken Ring eller en tredje part kan se de videoströmmar eller inspelningar som krypteras, det blir endast tillgängligt för användaren. Krypteringen låses upp med hjälp av en nyckel som lagras lokalt i den mobila enhet användaren väljer för ändamålet. End-to-end-kryptering av video är något förhållandevis få stora molnbaserade övervakningstjänster erbjuder, men det finns bland annat genom Apple Homekit.

Tvåstegsverifieringen som införs blir obligatorisk för alla användare, krypteringen är däremot valfri. Ring krypterar dock det som laddas upp på deras molnservrar automatiskt oavsett. Hur man går tillväga för att aktivera det samt vilka enheter som stöd listas på Rings webbplats.

Använder du någon Ring-produkt?