Microsoft har sedan Windows 11 avtäcktes hunnit lansera både den första officiella förhandsversionen samt en uppdatering med allsköns buggfix och tillägg av ytterligare funktionalitet. Windows 11 är dock fortfarande i en testfas och finns bara tillgängligt för nedladdning genom Windows Insider-program.

Det innebär även att det är relativt få hårdvarutillverkare som hunnit få till några officiella drivrutiner utöver varianter i beta-stadie – tills nyligen. Intel kniper nu förstaplatsen med version 30.0.100.9684 av drivrutinssviten Intel Graphics Drivers. Det innebär att de uppfyller kraven för Windows Display Driver Model 3.0 (WDDM 3.0) som bland annat möjliggör grafiska Linux-applikationer. Enligt Intel introducerar det även spelinriktade funktionen Auto HDR till tionde generationens Core-processorer med inbyggd grafik ur Iris Plus-serien eller senare.

Intel har nyligen tagit upp kampen på grafikfronten med sina nya grafikkretsarna i Xe-familjen. För närvarande finns Xe-LP redan integrerat i Intels processorer och i grafikkortet DG1. De är visserligen inga prestandamonster, men det banar väg för speloptimerade Xe-HPG som ska ta plats i nära förestående grafikkortet DG2.

Läs mer om Windows 11: