Taiwanesiska kontraktstillverkaren TSMC får fortsatt vind i seglen när det gäller expansionsplaner. Under senare tid har bolaget lagt stora resurser på expansioner utanför Taiwans gränser, med bland annat redan pågående fabriksbygge i Arizona, USA och planer i Japan.

Kretsjättens nästa projekt är en anläggning tänkt för tillverkning av kretsar med 2-nanometersteknik, och därmed även den mest avancerade kretsfabriken hittills. På grund av dess avancerade natur vill TSMC förlägga dyrgripen på hemmaplan. Nu ger myndigheterna i Taiwan grönt ljus för byggplanerna, och enligt Nikkei Asia kan anläggningen börja byggas redan tidigt 2022. Den skulle i sådant fall vara redo för installation av nödvändig utrustning till år 2023.

Den nya fabriken ska ta upp 20 hektar och byggas i staden Hsinchu. Enligt Nikkei Asia väntas den konsumera 98 000 ton vatten per dag. Det motsvarar drygt 50 procent av hela TSMC:s verksamhets dagliga vattenkonsumtion, vilket säger en hel del om anläggningens storlek och omfattning.

TSMC inledde utvecklingsfasen för 2 nanometer för drygt ett år sedan, och noden ligger således flertalet år framåt i tiden. En kretsfabrik som är redo efter 2023 stämmer således väl med tidigare tidsuppskattningar som angett produktionsstart runt år 2023–2024 eller kort därefter. För närvarandet är det endast IBM som lyckats tillverka en krets på sin 2-nanometersteknik, som vid en sammanställning dock visade sig ligga relativt nära TSMC:s 3-nanometersteknik.

Det är fortfarande väldigt lite som är känt kring vilka fördelar TSMC:s 2-nanometersteknik faktiskt innebär i praktiken. I allmänhet brukar dock krympta tillverkningstekniker innebära ökad transistordensitet och förbättrad energieffektivitet, vilket kan nyttjas för att ge högre prestanda i form av exempelvis högre klockfrekvenser.

Godkännandet av den nya fabriken anländer kort efter Intels senaste presentation, där de med en god dos framtidstro under måndagskvällen redovisade för sina tillverkningsplaner, både åt sig själva och åt andra. Intels nysatsning på kontraktstillverkning fortsätter åtminstone enligt Intel själva att vinna mark, och bland 100 intressenter återfinns bland annat stora namn som Amazon och Qualcomm.

De problem och förseningar som följt med Intels 10-nanometersteknik utraderade dess försprång, och de är till synes fast beslutna att återta det. I kombination med resten av världens intresse av att utöka kretstillverkning även på egen mark utgör det återigen ett potentiellt hot mot den tillverkningstekniska ledning TSMC har, även om det tar flera år för andra att ta sig ikapp.

Kretstillverkningen är en mycket viktig marknad för Taiwan, både ekonomiskt men även geopolitiskt. Det är därmed föga förvånande att myndigheter väljer att godkänna avancerade fabriksbyggen på ön. Det finns en strategisk fördel i hur viktigt landet blir när de står för en betydande del av all kretstillverkning, som försvagas om för mycket produktion förläggs på annan ort.

Läs mer om kretstillverkning: