Phoronix är världens största nyhetskälla i Linux-världen och har stort fokus på hårdvarurelaterade nyheter. I början av juli publicerade de ett kortare test där de jämförde prestanda på en Ryzen 9 5950X i Windows 10, 11 och olika Linux-distrubitioner. Linux gick vinnande ur den kampen med ganska god marginal i snitt. Windows 11 i sin tur visade på sin beta-status genom att prestera betydligt sämre än Windows 10 i många av testerna.

En dryg månad senare följer Phoronix upp med en ännu större testsvit, där de sätter Intels Core i9-11900K på prov. Operativsystemen som testas är Windows 10, Windows 11, Ubuntu 21.04, Ubuntu 21.10, Arch Linux och Clear Linux. Den stora vinnaren i testerna är Clear Linux vilket är Intels Linux-distribution. Denna distribution är optimerad för säkerhet och prestanda för moln-applikationer och är med andra ord inte tänkt att fungera som ett operativsystem för skrivbordet.

phoronix.png

Ett av de, för Windows, värsta exemplen i testsviten.

Ställt mot Windows 10 levererar Clear Linux i snitt cirka 13 procent högre prestanda. Situationen för Microsofts operativsystem blir sämre med Windows 11, vars betaversion ökar gapet till 17 procent. Att det handlar om just en betaversion gör dock att testresultatet bör tas med en nypa salt.

Samtidigt är det värt att tillägga att många mjukvaror som testas inte nödvändigtvis representerar vanliga hemanvändare. Exempelvis innehåller Phoronix testsvit inga spel, men har åtminstone syntetiska 3D-tester som Unigine Heaven och Valley.