Anslutningsgränssnittet Displayport 2.0 har stått redo sedan 2019, men har ännu inte implementerats i några konsumentprodukter. Nu rapporterar Phoronix att detta är något AMD kan komma att råda bot på i och med att de uppdaterar sin kernel-drivrutin för Linux.

dp2.png

Den nya uppdateringen lägger till stöd för Ultra High Bit Rate 10 (UHBR10), vilket innebär ett steg upp från nuvarande 32,40 Gbps till 40 Gbps. Maximal hastighet med Displayport 2.0 uppnås genom UHBR20 som medger hela 80 Gbps. Med hjälp av Display Stream Compression (DSC) är basspecifikationen med UHBR10 tillräcklig för att driva exempelvis 8K i 60 Hz eller 4K med högre uppdateringsfrekvenser.

Förutom mjukvara krävs förstås hårdvara och det mest troliga att AMD lägger grund för kommande grafikkort baserade på arkitekturen RDNA 3. Om AMD:s implementation av Displayport 2.0 stannar vid UHBR10 återstår att se, men om så blir fallet innebär det att HDMI 2.1 fortfarande är det högre presterande alternativet med sin bandbredd om 48 Gbps.

Några skärmar med stöd för Displayport 2.0 är ännu inte lanserade.

Har du någon preferens gällande Displayport eller HDMI?