Intels intågande med Xe-grafik på den dedikerade grafikkortsmarknaden närmar sig med stormsteg. Det var så sent som i oktober förra året som partnertillverkare fick tillgång till grafikkretsar ur Arc "Alchemist"-familjen, där toppmodellen väntas få beteckningen A780. Med sina 4 096 kärnor över 512 exekveringsenheter (EU) och slutligen 16 GB GDDR6-minne över en 256-bitar bred minnesbuss, väntas modellen mäta sig med Nvidias Geforce RTX 3070 Ti.

Det är dock inte bara dedikerade grafikkort för stationärt bruk som står på menyn, eftersom Alchemist-familjen även lanseras i mobilt format. Nu hittar specifikationen för grafikkretsen Intel Arc A370M ut på webben i form av ett tillägg i databasen Bapco. Modellen kombineras med inget mindre än Intel Core i7-12800H och 8 GB DDR5-minne, som rullar i 4 800 MHz.

FKJ8GRNVIAE-Cvc.png

Av specifikationerna att döma består Arc A370M av den något nedskalade versionen av Xe-HPG DG2, som då är utrustad med 128 EU och 4 GB GDDR6-minne över en 64 bitar bred minnesbuss, som klarar av att skyffla 112 GB/s. Detta stämmer även överens med tidigare läckta presentationsbilder över en modell Intel påstås benämna som "SKU4".

Dessa specifikationer placerar Intel Arc A370M i det övre instegssegmentet för bärbara datorer, och bör ge prestanda i klass med Nvidias Geforce RTX 3050 eller AMD:s Radeon RX 6400 för bärbara. Just Intel A370M är den grafikkrets som kommer inta Acers uppdaterade bärbara modell Swift X, som ska utrustas med dedikerad grafik från Intel, parallellt med "Alder Lake" för bärbara.

Några mer exakta prestandasiffror från det nya tillägget i Intels kommande grafikkortsfamilj lär dock dröja. Databastillägget som kan ses i Bapco-databasen visar endast vilket testsystem som används – vad det faktiskt är kapabelt till framgår inte. Därtill är systemet baserat på en referensplattform för bärbara datorer, som Intel tillhandahåller tillverkare. Testresultat från den typen av plattform överensstämmer därför inte nödvändigtvis med den färdiga produkten för konsumenter.

Läs mer om Intels grafikkort: