Det var under hösten 2020 det blev känt att AMD hade för avsikt att förvärva Xilinx, världens största tillverkare av programmerbara FPGA-kretsar (Field-Programmable Gate Array). Förvärvet värderades till 35 miljarder USD, motsvarande cirka 330 miljarder kronor, och har sedan dess synats i sömmarna av konkurrensmyndigheter världen över.

Nu framgår att Kina som sista granskare godkänner affären, vilket i praktiken innebär att den med största sannolikhet blir verklighet. Affären är inte utan förbehåll och sammanslagningen får inte resultera i att AMD och Xilinx tvingar kunder att köpa produkter från båda avdelningar, samt att de som enbart köper av den ena inte bestraffas eller särbehandlas på olika vis.

Andra villkor från kinesiska konkurrensmyndigheter är att "flexibiliteten och programmerbarheten av Xilinix FPGA:s måste bibehållas, samt att lösningarna framöver är fortsatt kompatibla med ARM-baserade processorer. Vidare behöver den nya entiteten bestående av nuvarande AMD och Xilinx fortsatt vara kompatibla med produkter på kinesiska marknaden.

Affären som beskrivs som en sammanslagning kommer som resultat av att AMD bättre vill kunna konkurrera inom datacenter, där kretsar med specifika funktioner, Application Specific Integrated Circuit (ASIC), och FPGA:s blir allt vanligare och viktigare. Det ses också som nödvändigt för att kunna konkurrera mot Intel, som 2015 köpte FPGA-bolaget Altera.

Källa: Reuters

Mer läsning: