Netgear har släppt en ny reserouter som heter Nighthawk M6 Pro. Den nya modellen integrerar mmWave-teknik för 5G, det vill säga radiovågor på låg nivå som arbetar i högre frekvensband än vad som traditionellt används. Den är även först ut att kombinera detta med Wifi 6E och 2,5 Gbps Ethernet samt det lite ovanligare C-band. Därtill har den en 2,8-tums pekskärm, USB Type-C 3.2 och lite andra finesser som gör att den sticker ut.

Netgear har tillverkat reseroutrar i några år nu och deras tidigare modeller har också haft pekskärmar, men det här är den största skärmen hittills. Själva enheten väger 256 gram med batteriet inräknat och är 105 × 105 × 21,5 millimeter (B × D × H) stor. Utöver USB- och nätverksportar finns även dubbla portar av typen TS9, för anslutning av externa antenner.

Eftersom att det är en reserouter kommer den med ett tillhörande batteri, som är löstagbart och är på 5 040 mAh. Av någon anledning måste batteriet tas ut ur routern och strömmatningen måste ske via USB Type-C för att nätverksporten ska leverera de utlovade hastigheterna på 2,5 Gbps. Det gäller även 6 GHz-bandet, som bara går att använda när routern drivs via nätdelen.

Vid batteridrift är den alltså begränsad till 1 Gbps, för att spara på batteriet. Det går också att ansluta datorn trådbundet via USB Type-C istället för Ethernet, vilket inte ser ut att innebära några sådana begränsningar när det kommer till dataöverföringshastigheter. Vid uppkoppling via 5G ska batteriet räcka för cirka sex timmars användning.

613985.jpg

Den trådlösa sidan har stöd för hastigheter på upp till 8 Gbps över 5G, beroende på operatörens nätverk och tillgängliga frekvensband. Hårdvaran är baserad på Qualcomms Snapdragon X65 modemplattform, som sägs klara hastigheter på upp till 10 Gbps när mmWave används. Modemet har stöd för i stort sett alla 5G-frekvenser som nyttjas i dagsäget och kan även växla till LTE eller 3G i hela världen.

På Wifi-sidan räknas Nighthawk M6 Pro som en AXE3600-router, vilket betyder att hastigheten över Wifi på 5- eller 6 GHz-bandet uppgår till max 2,9 Gbps, medan 2,4 GHz-bandet stöder hastigheter på upp till 700 Mbps. Enligt Netgear ska det gå att koppla 32 Wifi-enheter samtidigt till routern.

I dagsläget säljs Nighthawk M6 Pro via AT&T i USA för 460 dollar eller motsvarande 5 700 kronor inklusive moms. Det är intressant nog är en bra bit under föregångaren Nighthawk M5, som i nuläget börjar på cirka 7 000 kronor hos svenska återförsäljare.