Teknikjätten Apple pytsar sällan ut uppdateringar av hård- och mjukvara utan att först presentera nyheterna under ett evenemang. Under gårdagen var det dags för ett sådant, i samband med starten av utvecklarkonferensen WDDC 2022: Apple lyfter på locket till systemkretsen M2, som tar plats i Macbook Pro 13 och uppdaterade Macbook Air. Företaget lägger också stort fokus på den Mac OS-version som ska rulla på dessa, men även när det gäller framtida versioner av operativsystemen för bolagets surfplattor och telefoner.

Apple avtäcker M2 och uppdaterade Macbook Air

IOS 16 ger låsskärmen personliga inslag

När Apple presenterar sistnämnda område delas nyheterna upp i några separata områden, där låsskärmen hos Iphone-familjen ser stora förändringar när IOS 16 någon gång under hösten för Iphone 8 och senare. Tonvikten ligger på personliga anpassningar, där bland annat färgschema, typsnitt för klockan, notiser och widgets kan justeras för att passa bakgrundsbilden eller exempelvis specifika lägen för jobb, skola och fritid.

IOS låsskärm.jpg
IOS 16.jpg
Watch OS 1.PNG.jpg

Vidare berättar företaget om meddelandefunktionen som uppdateras med funktioner för att redigera eller ta tillbaka skickade meddelanden. Av videomaterialet att döma fungerar på samma sätt som i Messenger, där mottagaren informeras om att ett meddelande dragits tillbaka eller redigerats. Apple bygger också vidare på den proprietära videosamtalsfunktionen Facetime, som kan användas för att exempelvis se på film och diskutera materialet i realtid, i grupp och via text. När det kommer till delande tillkommer också en funktion för att dela fotoalbum i realtid med familj och släkt.

Bolagets systemkretsar lägger mycket krut på hårdvara för maskininlärning samt bildprocessering, något som nyttjas när funktionen Live text utökas i IOS 16. Skärmbilder, pågående videomaterial och fotografier kan användas för att direkt hämta eller översätta text, medan verktyget för diktering framöver kan användas parallellt med skrivande på skärmen.

Sist men inte minst förklarar Apple hur integritetsfunktioner trimmas en aning, närmare bestämt med en sorts nödbroms som loggar ut användaren från tjänster på andra enheter och blockerar spårning, där situationen uppbrott från destruktiva förhållanden lyfts fram.

Fokuserade fönster och klumpig webbkamera med Mac OS Ventura

Nästa omgång Mac OS får tillnamnet "Ventura" och ledordet för uppdateringen är Stage manager, som är ett nytt fönsterhanteringsläge som Apple menar bidrar till ett smidigare och mer fokuserat arbetssätt. I den korta demonstrationen visas hur öppna fönster i ett program sorteras i vänsterspalten och att endast ett aktivt fönster visas. De olika programmen och fönstren kan sedan bytas med några få musklick och svepgester.

telefonkamera.jpg
stage manager.jpg
Desk view.jpg
Ventura.jpg

Apple har gjort sig ett namn på att erbjuda avskalad design, varför programpunkten "Continuity camera" förvånar en aning. Funktionen innebär helt sonika att den som har en Iphone-telefon av senare snitt kan köpa en hållare för att hänga telefonen på datorskärmen, och använda telefonens kameror för videomöten utan några närmare ingrepp från användaren. Därtill ska vidvinkelkameran och bildprocessering göra det möjligt att visa en bild av användarens skrivbord i fågelperspektiv.

Ipad OS 16 suddar gränsen mellan surfplatta och dator

Det senaste året har Apple uppgraderat Ipad Pro och Air ordentligt, genom att förse surfplattorna med samma M1-systemkrets som finns i flera Mac-datorer. Däremot har Ipad OS-mjukvaran och tillhörande applikationer kritiserats för att begränsa enheternas potential, något som blir en av de stora förändringarna med Ipad OS 16. Funktionen Stage manager anländer också till dessa surfplattor, och gör det möjligt att ha överlappande fönster med olika storlek och ett galleri i vänsterspalten för att snabbt byta mellan program.

Stage manager ipad.jpg
Ipad OS.jpg

Därutöver blir det möjligt att nyttja USB Type-C-anslutningarna för att använda externa skärmar till fullo, samtidigt som applikationer får tillgång till allt tillgängligt systemminne. Apple lovar också att fler aspekter tillgängliga på Mac-sidan också anpassas för de mer potenta Ipad-enheterna, såsom filhantering och konsekvens i att ångra misstag. Precis som på IOS-sidan väntar uppdaterad Live text-funktionalitet och meddelandefunktioner.

En närmare titt på operativsystemens funktioner finns att tillgå via Apples Youtube-kanal, där tidskoder för IOS, Watch OS, Ipad OS och Mac OS är inlagda för den som är intresserad av en specifik del.

Ser du fram mot någon av de presenterade funktionerna? Dela med dig i kommentarstråden!