Numera finns en uppsjö av mediaspelare, samtidigt som var och varannan TV har exempelvis Chromecast eller Android TV inbyggt. Det senare är också operativsystemet som återfinns i äldre men populära Nvidia Shield TV, där samtliga modeller relativt nyligen uppdaterades till Android TV 11.

Utöver hårdvara från Nvidia har mediaspelarna även tillgång till ett gäng mjukvarufunktioner, vilka bidragit till mediaspelarnas popularitet. Bland dem återfinns Gamestream, som likt namnet avslöjar gör det möjligt att strömma spel till sin Nvidia Shield från en lokal PC. Nu meddelar grafikjätten att funktionen avskaffas och försvinner kort efter årsskiftet.

7845.webp

Bildkälla: @tuomi

I ett mailutskick till Shield TV-användare framgår att funktionen försvinner i mitten av februari 2023 i samband med en planerad uppdatering. Därefter är det inte möjligt att använda funktionen och användare hänvisas istället till gratisalternativet Steam Link eller Nvidias prenumerationstjänst Geforce Now.

Det förstnämnda alternativet är mycket snarlikt Gamestream och har stöd för motsvarande hårdvara, men från forum och kommentarsfält framgår att vissa användare upplever att tjänsten fungerar sämre jämfört med Nvidias alternativ. Geforce Now å andra sidan är en molntjänst där Nvidias servrar står för beräkningskraften.

Använder du din Shield TV för att strömma spel?