Försäljningen av datorer har minskat sedan en topp i slutet av 2020, då många hade tvingats börja jobba hemifrån och behövde nya datorer för det. Men de senaste månaderna är botten helt ur och marknaden störtdyker.

Förra veckan rapporterade Canalys att försäljningen av datorer sjönk med 38 procent under fjärde kvartalet 2022 jämfört med samma period 2021, och under påskhelgen har IDC publicerat lika röda siffror för första kvartalet 2023.

IDC:s mätningar visar att den totala försäljningen under kvartalet uppgick till 56,9 miljoner enheter, mot 80,2 miljoner enheter samma period i fjol. Det är en nedgång på 29 procent. Det är också den lägsta totalförsäljningen under första kvartalet något år sedan minst 2009 enligt en sammanställning från Statista, med undantag för första kvartalet 2020, då den enligt IDC låg på 53,2 miljoner enheter.

idc.png

Apple har varit relativt skonat från de senaste årens nedgångar. Företagets byte från Intel till egenutvecklade processorer har lett stark försäljning, men IDC:s mätningar visar att även Apple åkte på en rejäl smäll under januarikvartalet. Mac-försäljningen sjönk med 40,5 procent, från 6,9 till 4,1 miljoner enheter. Det var den enskilt största nedgången bland de fem största tillverkarna.

Lenovo, HP och Dell är fortfarande i topp med ungefär samma marknadsandelar som tidigare – 22,4, 21,1 respektive 16,7 procent.