Video Game History Foundation är en ideell organisation i USA som arbetar med att arkivering och bevaring av TV- och datorspel. I en ny studie utförd i samarbete med Software Preservation Network varnar de för att gamla "klassiska" spel är allt svårare att få tag på, eller i värsta fall helt omöjliga att köpa.

Studien utgår från cirka 4 000 spel, till flera olika plattformar, som lanserats på den amerikanska marknaden innan år 2010. Av dem är det endast 13 procent som räknas som tillgängliga, vilket innebär att de på lagligt vis kan köpas eller upplevas genom moderna plattformar. Det omfattar även nyutgåvor av äldre spel, så kallade remakes eller remasters, förutsatt att de inte förändrats drastiskt ställt mot originalet.

Bibliotek och arkiv har tillåtelse att digitalt lagra spel, men lokala upphovsrättslagar innebär att de inte får låna ut eller dela dem annat än fysiskt på plats. Andra finns inte bevarade till allmänheten alls, utan endast hos privata samlare. Video Game History Foundation menar att det tvingar entusiaster att vända sig till mindre lagliga metoder, så som piratkopiering, i brist på andra alternativ.

Många spel försvinner när digitala spelbutiker pensioneras

De pekar därtill ut att många av de äldre spel som fortfarande finns kvar är strikt begränsade till enstaka plattformar eller digitala butiker, vilket innebär att de skulle försvinna helt om eller när de stänger ned. Exempel inkluderar när Nintendo stängde 3DS- och Wii U-butikerna, där uppskattningsvis 1 000 spel gick i graven. Ett annat exempel som tas upp är Commodore 64, där en ensam tjänst i USA står för nära all digital tillgång. Skulle den stänga ned skulle antalet tillgängliga spel sjunka till under 1 procent.

Syftet med studien är att visa på att spelbranschen, trots att bolagen hävdar det, inte gör tillräckligt för att bevara historiskt viktiga spel. Video Game History Foundation jämför bland annat med musik, böcker och film och menar att det är av stort värde att allmänheten kan utforska klassiska spel även digitalt, på samma vis som andra klassiska verk finns tillgängliga.