Den senaste versionen av betan för Intels grafikkortsdrivrutin, Intel Arc GPU Graphics Software, har lagt till en ny komponent “Compute Improvement Program” (CIP). Komponenten nämns inte i versionsinformationen för drivrutinen men upptäcktes av Techpowerup.

Intel har en webbsida för CIP-komponenten som förklarar att den samlar in telemetri eller mätdata om användarens datorprestanda för att göra produktförbättringar. Detta kan exempelvis vara att åtgärda tekniska fel. Datan som samlas in är inte begränsad till själva grafikkortet utan inkluderar även hur du använder din dator, systeminformation, information om andra enheter i din datormijlö och vad för typ av webbsidor du besöker, om än inte deras webbadresser.

CIP samlar inte in någon data om mejladresser, telefonnummer, känslig personlig information, eller din fysiska plats, förutom vilket land du befinner dig i. Komponenten är en automatisk del i standardinställningarna för drivrutinen. Den som väljer att installera dem manuellt har möjligheten att inte inkludera CIP-komponenten.

Liknande mätdata samlas även in av Intels konkurrenter Nvidia och AMD. AMD:s motsvarighet i AMD Software Adrenalin frågar däremot alltid vid installationen om användaren tillåter att data samlas in för att göra produktförbättringar. Nvidias motsvarighet Nvidia Telemetry, som används för Geforce Software, installeras istället automatiskt och kan inte väljas bort av användare.

Brukar du tillåta att mjukvara samlar in mätdata för att göra produktförbättringar?