För knappt en vecka sedan klev Apple på scen och introducerade Iphone 15-familjen. Med Iphone 15 Pro följde nya systemkretsen Apple A17 Pro, som stoltserar med en ny och betydligt kraftfullare grafikdel. Med det följde även ett nytt fokus på spelprestanda, något Apple dyker lite djupare i under en intervju med IGN.

Tillsammans med telefonerna meddelade Apple att de ämnar ta konsol- och PC-spel till telefonen "på riktigt". Till en början är det fyra titlar med renodlat native-stöd, däribland Assassin's Creed Mirage och Death Stranding. Därtill bekräftas att Iphone 15 Pro och Pro Max kan anslutas till och driva runt externa skärmar med Displayport över USB Type-C, med stöd för både upplösningar upp till 4K och HDR-stöd. Kombinerat med stöd för handkontroll kan telefonen i teorin agera spelkonsol.

Verktygen för utvecklare finns där

När IGN frågar huruvida de spel som det utannonserats stöd för är spelbara i en sådan konfiguration är svaret något försiktigare. Med A17 Pro trycker Apple hårt på spelrelaterade funktioner, däribland hårdvarubaserad ray tracing och Metal FX, som är Apples uppskalningsteknik och drar nytta av systemkretsens uppdaterade Neural Engine. I svaret förtydligar Jeremy Sandmel, ansvarig för grafikrelaterad mjukvara, att även om det går att driva beror sedan upplösning och bildfrekvens på vad som händer i spelet. Han pekar även på Metal FX som en viktig komponent för att göra det möjligt.

I det instämmer Apple-chefen Tim Millet, som menar att "byggstenarna finns där". Enligt Sandmel att det sedan är upp till utvecklarna att använda sig av de verktyg Apple tillhandahåller för att pussla ihop en bra upplevelse för slutanvändare. Han tillägger dock att Apple har ett nära samarbete med utvecklare, för att säkerställa att de kan nå önskat resultat.

När telefonerna avtäcktes jämförde Apple sig med konsoler som Xbox Series X/S och Playstation 5, men i intervjun uppger Tim Millet att det egentligen inte är något de fokuserar på. Han menar att fokus ligger på spelutvecklare och speltitlarna i sig, inte att tävla med konsolerna. Jämförelsen med konsoler ser han främst som ett "smidigt sätt" att förklara vilken typ av spel de siktar på. Avslutningsvis tillägger kollegan Sandler att "den bästa spelkonsolen är den du har med dig".