Netflix reklamfinansierade abonnemang lanserades för ett år sedan och erbjuder streamingtjänstens film- och serieutbud för en lägre månadskostnad, i utbyte mot reklampauser. En hel del kritik riktades mot abonnemanget och det såg ut att bli en trögstartad satsning, men nu verkar alternativet vara mer accepterat i hemmen och antalet prenumeranter har nått 15 miljoner.

Det är ett ordentligt uppsving jämfört med tidigare siffror som rapporterats. Endast ett par miljoner anslöt sig initialt till tjänsten och senaste siffrorna som Netflix delade med sig var 9 miljoner prenumeranter. Sedan dess har tjänsten lockat till sig ytterligare 6 miljoner.

Utöver en lägre prislapp är Netflix hårdare tag mot lösenordsdelare en anledning till uppsvinget. Företaget har under året slagit hårdare mot lösenordsdelare och lanserat system där prenumeranter kan lägga till fler användare utanför i sina abonnemang för runt 50 kronor extra i månaden.

I samband med nyheten om milstolpen har Netflix meddelat att användare som sträcktittar på serier kommer få se färre reklamavbrott. Användare som tittar på tre avsnitt i rad av en serie med reklamavbrott kommer få se det fjärde avsnittet utan reklam. Huruvida det beror på Netflix välvilja, eller om Netflix inte vill upprepa reklam mellan avsnitt är för tillfället okänt.

Fortfarande ingen lansering i Sverige

Netflix reklamabonnemang är ännu inte lanserat i Sverige, utan är endast tillgängligt i USA, Australien, Storbritannien och de större länderna i Europa. Det är dock bara en tidsfråga innan lansering sker i Sverige. Andra streamingtjänster har redan börjat experimentera med reklam i Sverige och bland annat har konkurrenten Disney+ redan börjat erbjuda reklamfinansierat alternativ.