Sedan arkitekturen Zen 4 först såg dagens ljus har AMD hunnit sjösätta ett antal processorfamiljer på både stationära och bärbara sidan. Nu presenterar de ytterligare en uppdatering, där de lånar in ett krympt syskon med anor från serversidan i två nya energisnåla budgetalternativ.

De två nykomlingarna tar plats i botten av Ryzen 7040U-familjen och AMD siktar allra främst på ökad prestanda vid TDP-värden under 15 watt. Lösningen på det blir att koka ihop existerande kärnor enligt beprövade Zen 4-arkitekturen med Zen 4c. Den sistnämnda är en något modifierad version av arkitekturen som har sina anor i serversegmentet, eftersom den i grunden är optimeringar för servermarknaden och molnet.

Screenshot 2023-11-02 at 11-58-54 Zen4c Technology for Laptops Press Deck V1.1.pdf Använder Box.png

Med Zen 4c kan AMD krympa paketet.

Screenshot 2023-11-02 at 11-59-05 Zen4c Technology for Laptops Press Deck V1.1.pdf Använder Box.png

Tekniska specifikationer och skillnader mellan de två arkitekturerna.

Kompatibilitetsmässigt är det däremot inga skillnader – de två är helt mjukvarukompatibla med varandra. På pappret är de alltså nära identiska, men Zen 4c använder ett så kallat högdensitetsbibliotek där högre frekvenser offras i utbyte mot högre densitet. En av de största skillnaderna blir då storleken, där AMD menar att Zen 4c-baserade kärnor kan krympas till en storlek som tar upp 35 procent mindre plats än de fullstora.

Screenshot 2023-11-02 at 11-59-17 Zen4c Technology for Laptops Press Deck V1.1.pdf Använder Box.png

De mindre kärnorna ska erbjuda likvärdig prestanda under 15W.

Screenshot 2023-11-02 at 14-30-42 PowerPoint Presentation - Zen4c Technology for Laptops Press Deck V1.1.pdf.png

Intel får många röda kryss.

Förutom att de sparar plats ska de små Zen 4c-kärnorna erbjuda samma prestanda sett till instruktioner per klockcykel (IPC) som de stora Zen 4-kärnorna, men till ett lägre effektuttag vid samma klockfrekvens. Detta eftersom de är bättre optimerade för lägre klockfrekvenser, vilket AMD pekar ut som skälet till prestandavinsten vid låg TDP. Dit fram är budskapet förhållandevis tydligt, och AMD passar till och med på att ge konkurrenten Intel en känga – men sedan blir det luddigare.

Upp till 4,9 GHz – eller?

De två processorer som presenteras är Ryzen 5 7545U och Ryzen 3 7440U. Den förstnämnda får ett nytt modellnummer och processorn specificeras till sex kärnor, varav två är Zen 4 och fyra de mindre Zen 4c-kärnorna. Klockfrekvenserna listas som "upp till 4,9 GHz", men huruvida det gäller båda kärnor är inte lika tydligt.

Screenshot 2023-11-02 at 11-59-44 Zen4c Technology for Laptops Press Deck V1.1.pdf Använder Box.png

De nya processorerna.

Vidare till syskonet Ryzen 3 7440U blir det än svårare. Här finns det nämligen redan en processor med exakt samma namn och hur kärnorna är fördelade framgår inte. Delar av det klarnar när SweClockers kontaktar AMD – bland annat framgår det att det är fördelat i en större Zen 4-kärna, parat med tre mindre Zen 4c och att den nya versionen sannolikt ersätter den gamla.

Klockfrekvenserna förblir däremot ett frågetecken, om vilket AMD ber om att få återkomma om. Det finns goda skäl att anta att de högre klockfrekvenserna endast gäller de fullstora Zen 4-kärnorna. Designmässigt är det hela poängen med Zen 4c och andra högdensitetsdesigner till servermarknaden, där processorer med uppåt 100 kärnor oavsett inte kan dra nytta av högre frekvenser utan att slå i taket vad gäller temperatur och effekt.

Det syns även i systemkretsen Ryzen Z1 i Asus ROG Ally – en systemkrets som i mångt och mycket är identisk nya Ryzen 5 7540U. Där pekar siffror på att de mindre kärnorna endast går upp i 3,5 GHz. Medan det är fullt möjligt att Zen 4c-kärnorna i andra utföranden letar sig upp i mer än 3,5 GHz är lägre klockfrekvens ett oundvikligt resultat av designen.

Screenshot 2023-11-02 at 11-59-53 Zen4c Technology for Laptops Press Deck V1.1.pdf Använder Box.png
Screenshot 2023-11-02 at 12-00-00 Zen4c Technology for Laptops Press Deck V1.1.pdf Använder Box.png

Även om processorerna inte är "sanna" hybrider i stil med Intels senaste generationer bäddar det för viss förvirring att hålla detaljerna borta tillsynes även från det finstilta. Det gäller särskilt Ryzen 3 7440U, där de i nuläget inte tycks särskilja de två olika varianterna namnmässigt alls. Särskilt eftersom lägre klockfrekvenser i sig inte nödvändigtvis är negativt – tvärt om är det att betrakta som en värdefull uppoffring för att nå de mål AMD siktar på i segmentet. Det ser därtill ut att backas upp med prestandasiffror, men kommunikationen lämnar i nuläget en hel del att önska.

Exakt när de nya processorerna letar sig ut bland bärbara datorer framgår inte. Produkter med Zen 4c finns däremot redan på marknaden, däribland i Ryzen Z1 och handhållna Asus ROG Ally. Baserat på specifikationer och produktserie är det ingen högoddsare att det handlar om enklare tunna modeller där fokus ofta är generös batteritid snarare än högsta möjliga prestanda.