De senaste veckorna har det letat sig ut information om dubbla processorlanseringar från AMD, som pekar på både en ny APU-familj och nya tillskott till förra generationens AM4-plattform, där ytterligare cacheberikade modeller kan vara aktuella. Nu menar "Sakhtafzarmag" (via Videocardz) att båda lanseras den 31 januari.

Att Ryzen 8000G är i görningen är bekräftat i BIOS-uppdateringar från flera moderkortstillverkare, där ny AGESA-mjukvara med kod för en ny APU-familj tyder på att lansering är nära. Trots siffrorna handlar det inte om någon ny arkitektur, utan en kombination med upp till åtta kärnor Zen 4 och RDNA 3-grafik med 12 beräkningsenheter för den integrerade grafikdelen. I den nya informationen uppges serien bestå av 14 olika modeller, där en handfull är Pro-märkta. Det senare har historiskt sett inneburit att vanliga konsumentmodeller bestyckas med utökade säkerhetsfunktioner för att lämpa sig bättre i företagsmiljö.

Ryzen-8000G-Bench-Leaks-Game-Mohammad-Kermajany-Sakhtafzar-2048x1090-1.jpg

Bildkälla: Sakhtafzarmag

Ryzen-8000G-Bench-Leaks-Syn-Mohammad-Kermajany-Sakhtafzar-2048x1244-1.jpg

Bildkälla: Sakhtafzarmag

Utöver modellnummer inkluderas även två tabeller med prestandasiffror, från både spel och testsviter. Huruvida det handlar om faktiska siffror eller om det bara är en ungefärlig uppskattning av prestandan är något oklart, eftersom det saknas exakta modellnummer. Istället skrivs bara hela processorserien ut och ställs mot lika odefinierade Ryzen 7 5000G.

Spelorienterade Ryzen 7 5700X3D är inte ett lika säkert kort, även om det är möjligt. Tidigare spådomar talar om en åttakärnig konfiguration som i allt väsentligt är identisk Ryzen 7 5800X3D, men med lägre klockfrekvenser. AMD utökade nyligen med nedbantade Ryzen 5 5600X3D, men exklusivt till en amerikansk återförsäljare, och det är möjligt att detsamma sker om Ryzen 7 5700X3D visar sig existera.