För en knapp månad sedan presenterade Apple de planerade ändringar som ska göra att IOS och App Store följer EU:s rättsakt om digitala marknader. Sedan dess har jurister hos konkurrenter, konsumentorganisationer och i Bryssel haft fullt upp med att analysera regeländringarna för att försöka avgöra om de verkligen gör det.

Meta och Microsoft hör till de konkurrenter som redan har uttalat sig negativt om Apples regeländringar, och enligt Financial Times har företagen börjat lobba EU-kommissionen i hopp om att den skyndsamt ska utreda Apple och tvinga företaget att tänka om.

– De första steg Apple har lagt fram är väldigt begränsande av våra möjligheter att skapa ett meningsfullt alternativ till den enda butik som finns på världens största spelplattform, säger Microsofts spelchef Phil Spencer till tidningen.

Mark Zuckerberg sade nyligen att han inte tror att speciellt många utvecklare kommer välja att släppa sina applikationer i någon alternativ appbutik. ”De har gjort det så svårt och – tycker jag – på tvärs mot avsikten med EU-lagstiftningen att det blir svårt för någon att ta det seriöst.

Enligt tidningen har EU-kommissionen hört klagomålen och redan börjar kika på Apples regeländringar. Några inom kommissionen har börjar ifrågasätta om lagen alls kommer vara effektiv.