Ett stående inslag i science fiction-filmer, inte minst i Star Trek, är möjligheten att zooma in i bilder och sedan ”förstärka” dem för att se nya detaljer. Idag finns AI-baserade uppförstorningsfunktioner i bildredigeringsprogram som Photoshop, som kan åstadkomma en möjligen något mindre imponerande version av detta. En sådan ser nu ut att vara på väg till Microsoft Edge, rapporterar MS Poweruser.

Förstoringsfunktionen ingår i betaversioner av Edge, men några användare har även fått en knapp på engelska kallad ”AI Enhance” intill den zoomade bilden. Än så länge gör den knappen ingenting, och Microsoft har inte officiellt bekräftat att den finns, så det är möjligt att företaget aldrig släpper den om den inte lever upp till utvecklarnas förväntningar.

Om AI används för att ”fylla i detaljer” handlar det så klart om påhittade detaljer, men ofta handlar det inte om något som ändrar vad bilden föreställer utan om att till exempel göra hackiga linjer skarpa, lövverk mindre suddiga och liknande.

Uppgifterna kommer ursprungligen från kontot Leopeva64 på X, som även har upptäckt ett AI-baserat smart suddgummi i Canary-versionen av Edge.