AMD 4x4-plattformen kommer som bekant att bygga på Windsor-processorkärnan. Som vi tidigare rapporterat kommer 4x4-plattformen lanseras med tre modeller: Athlon64 FX-70, FX-72 och FX-74 med klockfrekvenser om 2,6, 2,8 och 3,0 gigahertz. Sockeltypen för 4x4 är AMD:s relativt nya sockel F som har 1207 kontaktpunkter med LGA-format där pinnarna sitter på moderkortet istället för på processorn. Windsor är en 90-nanometerskärna vilket gör att ett 4x4-system kommer förbruka väldigt mycket ström, då processorerna drar cirka 250 Watt tillsammans.

AMD 4x4-plattformen introducerar visserligen system som har fyra kärnor, men då den består av två stycken dubbelkärniga processorer är den inte en motsvarighet till Intels Core 2 Extreme QX6700. I tredje kvartalet nästa år skall AMD dock lansera en processor som har fyra kärnor. Kärnan kallas "Agena" och skall lanseras i entusiastsegmentet vilket högst troligen är 4x4-plattformen.

Agena har 2 megabyte "dedikerad" nivå 2-cache, huruvida varje kärna har 2 megabyte exklusiv nivå 2-cache eller inte förtäljer inte historien. Processorn har 2 megabyte nivå 3-cache som delas mellan kärnorna. Om det visar sig att Agena har exklusiv nivå 2-cache per processorkärna skulle det betyda att cache-storleken totalt skulle bli 10 megabyte. Agena är tillverkad med en 65 nanometers tillverkningsprocess och har ett tdp-värde på 125 Watt. Klockfrekvensen på Agena sträcker sig från 2,7 till 2,9 gigahertz.

Samtidigt som Agena lanseras skall det också dyka upp en processor som har två kärnor för lite mer vanliga konsumenter. Kärnan heter "Kuma" och klockfrekvenserna sträcker sig från 2,0 till 2,9 gigahertz. Den har 1 megabyte "dedikerad" nivå 2-cache samt 2 megabyte delad nivå 3-cache. Tdp-värdet på denna processor är 89 Watt.

Både Agena och Kuma kommer att stödja den nya Hypertransport 3.0-bussen som har en klockfrekvens om 4 gigahertz (2 GHz DDR) och en bandbredd på 41,6 gigabyte per sekund.

Läs lite mer hos Toms Hardware.