Av de yngsta som deltog i undersökningen (70- och 80-talisterna) sitter ungefär hälften cirka sex timmar framför datorn varje dag. Mer än var tredje av 80-talisterna har problem med spänd nacke och får huvudvärk. Skillnaden mellan 80-talisterna till 70, 60, 50 och 40-talisterna är påtaglig.

Undersökningen visar också att endast 19 procent av de tillfrågade 80-talisterna har fått professionell hjälp med att göra sin arbetsplats mer ergonomisk. Genomsnittet är här 34 procent.

Totalt anser 78 procent att ett höj- och sänkbart skrivbord är ganska eller mycket viktigt. Motsvarande siffra för en ergonomisk stol är 83 procent. 64 procent tycker det är ganska eller mycket viktigt med ett ergonomiskt tangentbord vid sin arbetsplats.

Trenden med bärbara datorer visar även att problem med ont i nacke och rygg samt musarm förmodligen bara kommer att växa bland de yngsta i arbetslivet. För de som har fasta arbetsplatser rekommenderas det att införskaffa ett ergonomiskt tangentbord och mus, för att inte riskera förslitningsskador bland annat.

Har du haft problem med ont i nacke, rygg eller musarm? Kommentera!