Det har tidigare ryktats om att AMD:s RS780-styrkrets skulle lanseras i januari. Men det verkar som vi får vänta lite längre. Enligt källor vid kinesiska moderkortstillverkare skall AMD först lansera styrkretsen i Kina den 23 januari och planerar att släppa den till resten av världen i mitten på februari.

Anledningen sägs vara att AMD vill optimera sin Crossfire X-teknik vilket låter användare köra Crossfire-teknik med det interna grafikkortet och ett instickskort. Crossfire X är en av huvudfunktionerna på RS780 (som troligen kommer att heta 780G vid lansering). Drivrutinen är i skrivande stund inte helt klar.

RS780 stödjer Direct X 10 via en integrerad RV610-grafikprocessor och vi ser även stöd för Hypertransport 3.0 samt PCI-Express 2.0. Enligt uppgifter skall kretsen innehålla version två av AMD:s Unified Video Decoder (UVD) där den största skillnaden förmodligen är ökad prestanda vid uppspelning av HD-material. Grafikkretsen stödjer VGA, DVI och HDMI men har även stöd för den kommande Displayport-standarden.

Vi har tidigare rapporterat om moderkortet [news id="7183"]M3A78-EMH HDMI[/news] från Asus exempelvis. Förhoppningsvis blir det inte fler förseningar för denna styrkrets vilket har stor potential att bli populär bland HTPC-fantaster.

Källa: Digitimes.