Moderkort som riktar sig till marknaden för arbetsstationer är oftast lite extra utrustade jämfört med vanliga moderkort. Modellerna som Asus visat upp på en stängd pressvisning i Taiwan är ganska exklusiva.

Först har vi det Nvidia 790i-baserade moderkortet P5N64 WS Professional. Det liknar mycket ett konsumentmoderkort med väldigt tilltagen kylning för nordbryggan, MOSFET:s kring processorsockeln samt Asus energiprocessor EPU. Men moderkortet har förutom ett vanligt SerialATA-kontrollerkort även en SAS-kontroller för högpresterande SAS-hårddiskar. Totalt verkar moderkortet vara utrustat med åtta platser för antingen Serial ATA- eller SAS-hårddiskar. Det finns även en PATA-kanal för två enheter.

Vidare ser vi fyra stycken PCIe x16-portar, en PCIe x1-port samt en vanlig PCI-port. Moderkortet har fyra stycken minnesplatser som troligen stödjer upp till åtta gigabyte DDR3-minne. I övrigt har inga tekniska specifikationer släppts än så länge. Nvidia har ännu inte lanserat denna moderkortskrets på marknaden.

Det andra moderkortet heter P5E64 WS Evolution och bygger på Intels ej lanserade styrkrets X48. Likt P5N64 WS Professional har det fyra stycken PCIe x16-portar för massiva grafikkorts-konfigurationer. Kylflänsarna på nordbryggan, sydbryggan och MOSFET:s kring processorsockeln har färgats blåa för att särskilja modellen från det Nvidia-baserade moderkortet.

När det gäller expansionsplatser i övrigt ser vi två stycken PCI-portar samt en PCIe x1-port. Även detta moderkort har SAS-stöd och det verkar som om det handlar om två stycken SAS-portar och sex stycken SerialATA-portar via ICH9R. Vi ser också fyra stycken minnesplatser för DDR3-minne.

När dessa moderkort skall släppas återstår att se. Som vi [news id="7243"]rapporterat[/news] tidigare förväntas 790i-kretsarna rätt snabbt ersätta de nuvarande 780i-styrkretsarna från Nvidia. Prismässigt kan vi dock förvänta att dessa moderkort startar minst på cirka 2 000 kronor.

Källa: Xfastest.