Wippies är en community som grundar sig på att medlemmar delar ut sina Internetanslutningar och därmed får tillgång till andra medlemmars Internetlinor. Officiellt startade Wippies för sex månader sedan och detta har varit en testperiod för tekniken och hårdvaran.

De senaste sex månaderna har fungerat som en testperiod för systemet och hårdvaran och nu drar projektet igång på allvar. Genom att anmäla sig får man en trådlös Wippies-router (tillverkare inte känd) gratis mot att man förbinder sig att använda den under 12 månader.

Wippies står för "wireless hippies" och startades av den finska teleoperatören Elisa. Wippies finns i skrivande stund representerade i Finland, England, Estland, Sverige och Danmark. Just nu finns det cirka 5 000 medlemmar i Sverige.

Förutom trådlösa "hotspots" erbjuder även Wippies ett antal tjänster som e-post, webbutrymme, bildgalleri, bloggar och säkerhetskopiering. Hårdvarumässigt kan man välja mellan en trådlös åtkomstpunkt (AP) eller en ADSL-modem samt router med Wippies-programvara i sig.

Wippies är en motsvarighet till den något äldre community:n FON som vi har [article id="4739"]rapporterat[/article] om tidigare. Vi har inga siffror på antalet användare för FON men jämför man exempelvis över WLAN-åtkomstpunkter i Stockholm verkar FON ha fler användare – åtminstone just nu.

Jacob Holst som är ansvarig för Wippies i Sverige kommenterar:

- Wippies lanserades i officiellt i Sverige för ett halvår sedan. Vår första tid här har varit en testperiod. Nu är vi redo att öka antalet medlemmar rejält, så att vi uppnår målsättningen att erbjuda medlemmarna ett utbrett trådlöst bredbandsnät

Läs mer om Wippies på den officiella webbplatsen.