Vår medlem Sir_Magnum har tidigare använt programvaran m0n0wall på en gammal dator som router, men äldre datorer låter oftast rätt mycket och drar mycket energi. Vad gör man? Jo, man infogar ett litet Mini-itx-moderkort i ett snyggt svart chassi och kör en routerprogramvara på det.

Den egenbyggda routern bygger på ett ALIX-moderkort som är i Mini-itx-format och är designad för nätverksuppgifter. Integrerad sitter det en AMD Geode LX-processor på 500 megahertz samt 256 megabyte sdram vilket lär fungera med de flesta routerprogramvaror.

Moderkortet har inga SATA-kontakter men det finns en 44-pinnars PATA-kontakt för 2,5-tumshårddiskar. Dock är moderkortet designat för att köras med ett Compactflash-minneskort. Sir_Magnum kör ett Sandisk Ultra II på en gigabyte.

Jag vet att man kan få en snyggare produkt från en känd tillverkare men jag gillar det fyrkantiga och enkla i designen. En märkes-router i samma prisklass (runt 1500 kr) har sällan så många roliga extrafunktioner som en sådan här router har.

Se den speciella routern i vårt galleri.