Dagarna innan IPRED-lagen låg den maximala dagstrafiken på mellan 150 och 200 gigabit per sekund. Under onsdagen, när den nya lagen trätt i kraft, uppmättes istället en toppnotering på endast 110 gigabit per sekund. Informationen kommer från Netnod, som kontrollerar knutpunkterna mellan internetleverantörernas nät.

Enligt Henrik Pontén på Antipiratbyrån är den kraftigt minskande trafiken ingen slump. Siffrorna ser han som ett tecken på att den nya lagen fungerar, och att fildelningen minskar.

Merparten av all internettrafik är fildelning. Därför finns det ingen annan förklaring till den här kraftiga trafiknedgången än den nya Ipredlagen. Det sänder en väldigt stark signal att lagstiftningen fungerar.

Alla är dock inte lika övertygade att IPRED är en framgång. Karl Sigfrid, moderat riksdagsledamot, kommenterar till Svenska Dagbladet att nedgången med stor säkerhet endast är tillfällig.

Vi ser nu precis samma mönster i Sverige som i Finland. Det verkar väldigt överilat att nu tala om vilka effekter lagen har fått, utan det får man se på längre sikt. Det är klart att folk är mer försiktiga initialt när osäkerheten är som störst, och det är så man kan tänka sig att det fungerade i Finland. Men när folk vänjer sig vid den nya situationen så återgår man till sina gamla vanor.

Källa: Netnod, SvD.