Temperaturer

Historiskt sett har det alltid varit processorn som utvecklat mest värme och därför behövt mer kylning än de övriga komponenterna i ett datorsystem. De senaste åren har dock detta ändrats drastiskt allt eftersom grafikkorten har blivit allt kraftigare. För att hålla värmeutvecklingen i schack behöver därför tillverkarna numera lägga mycket krut på en ordentlig kyllösning.

furmark.jpg

Furmark sätter extrem press på grafikkorten.

För att korten ska få svettas riktigt ordentligt använder vi oss av programvaran Furmark för att belasta dessa till sitt yttersta. Programmet körs tills temperaturerna har stabiliserats (vanligtvis mellan 15-30 min) och värdet skrivs därefter ner.

Föga förvånande hittar vi de bägge toppkorten i Nvidias GTX 400-serie i toppen. Dessa är notoriska strömtjuvar och utvecklar därmed extrema mängder värme vilket dessvärre kylarna får tacklas med genom att varva upp fläktarna i orkanstyrka. I den nedre delen av skalan finner vi de två GTX 460-korten från Asus där företagets DirectCU-kylare dels håller temperaturerna väldigt låga samtidigt som ljudnivån hålls inom väldigt rimliga gränser.