Test: Allmänprestanda

Mätningar av CPU-prestanda representeras i fyra olika tester, noga utvalda efter olika användningsområden. Säkerhet ligger i fortsatt fokus och är minst lika viktigt i mobila produkter som stationär datorer. För det avseendet testas kryptering med Truecrypt. För test av komprimering av vanliga filer och video används 7-Zip respektive x264 Benchmark. Även det populära renderingstestet Cinebench finns närvarande för att ge en mer generell överblick av processorns prestanda.

Trots fyra kärnor lägger sig A6-1450 i Aspire V5-122P i botten strax efter Intel Core i3-2367M och AMD A8-4555M i det halvsyntetiska renderingstestet. Därtill är avståndet till A4-5000 några större än vad vi först räknat med i det flertrådade deltestet, men i det enkeltrådade ligger det i linje med vad som bör vara rimligt med en klockfrekvens på 1,4 GHz.

Noterbart är att siffrorna är klart bättre än Intels Atom Z2760 på 1,8 GHz. Dess ersättare är dock på ingång i färdiga produkter inom de kommande månaderna.

Vid komprimering lägger sig datorn som väntat en bit efter tidigare testade produkter och hamnar en bit efter kusinen A4-5000.

Inbyggd hårdvaruacceleration för kryptering var en av de stora nyheterna när AMD presenterade Temash och Kabini. Det här syns i Truecrypt där Aspire V5-122P får ett klart acceptabelt resultat. Den lyckas till och med lägga sig jämsides med Asus U38N innehållande den mer energitörstiga AMD A8-4555M.

Det går knappast fort vid videokomprimering och Aspire V5-122P lägger sig i botten i det första deltestet. I det andra mer krävande deltestet lyckas den prestera på en liknande nivå som processorn Core i3-2367M.

Den mekaniska hårddisken saknar cache-lösning och presterar därefter. Ett mindre övertag syns vid sekventiell hantering av data samt vid slumpmässiga skrivningar i förhållande till tidigare testade enheter med mekanisk hårddisk, men skillnaden är så pass liten att det ligger inom felmarginal.

Webbläsartester

I webbläsartesterna jämförs bärbara datorer mot surfplattor där konfigurationer i både hårdvara och mjukvara skiljer stort. Syftet är att kunna jämföra mellan olika plattformar och hur de presterar i sin helhet. Det går därför inte jämföra prestandan i enbart hårdvaran då mjukvaran som används måste tas med i beräkningarna. Samtliga tester körs med den webbläsare som är standard för respektive operativsystem.

Modell

Plattform

Operativsystem

Webbläsare

Asus UX31LA

Core i7-4500U

Windows 8 64-bit

Microsoft IE10

Asus UX31A

Core i7-3517U

Windows 8 64-bit

Microsoft IE10

Dell XPS 12

Core i5-4200U

Windows 8 64-bit

Microsoft IE10

Dell XPS 12

Core i5-3427U

Windows 8 64-bit

Microsoft IE10

MSI GT70

Core i7-4930XM

Windows 8 64-bit

Microsoft IE10

MSI GT70

Core i7-3630QM

Windows 8 64-bit

Microsoft IE10

Samsung 9-serien FHD

Core i5-3337

Windows 8 64-bit

Microsoft IE10

Acer Tab W700

Core i5-3317U

Windows 8 64-bit

Microsoft IE10

Asus U38N

AMD A8-4555M

Windows 8 64-bit

Microsoft IE10

Asus UX32VD

Intel Core i7-3517U

Windows 8 64-bit

Microsoft IE10

Asus UX32A

Intel Core i3-2367M

Windows 8 64-bit

Microsoft IE10

Asus Vivotab Smart

Intel Atom Z2760

Windows 8 32-bit

Microsoft IE10

Asus Vivotab RT

Nvidia Tegra 3 (T30)

Windows RT

Microsoft IE10

Google Nexus 7

Nvidia Tegra 3 (T30L)

Android 4.2.1

Google Chrome

Google Nexus 10

Exynos 5 Dual

Android 4.2.1

Google Chrome

Asus TF Pad Infinity

Nvidia Tegra 3 (T33)

Android 4.1.1

Google Chrome

Apple Ipad Mini

Apple A5

IOS 6.1

Apple Safari

Apple Ipad 4

Apple A6X

IOS 6.1

Apple Safari

Enkeltrådad prestanda och optimerad mjukvara är ett recept på framgång i webbläsarbaserade tester. I Sunspider Javascript lägger sig datorn en bra bit före Atom-baserade Asus Vivotab Smart och surfplattor med Android respektive IOS. Mozilla Kraken är inte en lika stor måltavla för mjukvaruoptimering och här tappar datorn snabbt mark mot de ARM-baserade surfplattorna Nexus 10 och Ipad 4.

Användning till vardags

När det kommer till användning som surfning, chatt och dylikt är upplevelsen generellt acceptabel. För en optimal användarupplevelse är dock enkeltrådad prestanda fortfarande det viktigaste och det är någonting AMD A6-1450 saknar. Datorn upplevs stundtals "seg", vilket till viss del även kan tillskrivas användningen av en mekanisk hårddisk.

Som synes är Acer Aspire V5-122 inget prestandamonster och placerar sig för det mesta längst ner i tabellerna, med undantag för Truecrypt där det inbyggda stödet för AES-acceleration kommer till nytta. Det handlar fortfarande om en markant snabbare lösning än AMD Brazos eller Intel Atom och har du inte bråttom kan de fyra svagare kärnorna användas för tyngre uppgifter som videokonvertering eller -komprimering när en snabbare dator inte finns nära till hands.

Bortom den traditionella skrivbordsmiljön finns Microsofts nya gränssnitt, som lämpar sig utmärkt i kombination med en pekskärm. I den här miljön levererar Acer Aspire V5-122P ett genomgående behagligt flyt som är svårt att klaga på.

Defekt energihantering

I de inledande testerna av datorn uppmärksammade redaktionen att Acer Aspire V5-122P presterade avsevärt sämre prestanda än vad den borde. Efter att vi tagit kontakt med Steve "Chippy" Paine på Ultrabooknews, som tidigare testat datorn, berättade han att datorn skulle prestera gradvis bättre efter varje uppstart. Tipset vi fick var således att starta om datorn flera gånger om.

Efter flera omstarter arbetar processorn nästan konstant i 1,4 GHz vid belastning och redaktionen får resultaten som presenteras i recensionen. Det finns en hake och det är att processorn endast arbetar på full fart efter att dator gått ner i viloläge, exempelvis att skärmlocket stängs, och sedan återtar en tidigare session. Direkt efter uppstart utan att ha varit i viloläge arbetar processorn i 1,0–1,2 GHz.

När inte ens en ren installation av Windows 8 rättade till problemet testade vi att installera alla tillgängliga BIOS-versioner som släppts för datorn. Det här var helt utan resultat, vilket antyder att det gått helt under Acers radar sedan datorn lanserades i slutet av våren eller att något annat hårdvarurelaterat fel ligger bakom det konstiga beteendet.

För undertecknad som aldrig stänger av datorn utan enbart stänger locket är det här inte större problem, förutom fåtalet gånger datorn måste startas om av ett eller annat skäl. För andra användare som faktiskt stänger av datorn kommer det snabbt visa sig vara ett irritationsmoment då prestandabortfallet märks även vid normal användning.