Sammanfattning

Eizo_FG2421_baksida.jpg

Eizos specialiserade gamingskärm imponerar. För undertecknad, som ryckt på axlarna åt alla meningslösa försök med black frame insertion på TV-apparater, är det härligt att se tekniska framsteg komma till sin rätt.

När en dator kan leverera 120 knivskarpa bilder i sekunden gör black frame insertion och VA-panelens extremt snabba responstid att vi får uppleva samma knivskärpa när vi spelar. Jämfört med att enbart köra 120 Hz utan Turbo240-finessen aktiverad är det en direkt och tydlig skillnad. Jämfört med att köra 60 Hz på "vanlig" skärm? Tja, behöver du ens fråga?

Vad som också imponerar är den generella bildkvaliteten. Färgmässigt är det oväntat korrekt och framför allt är kontrasten imponerande hög med djup svärta. I vinkel försvinner dessa fördelar rätt snabbt, men då detta sannolikt är en skärm du tänkt använda för din egen skull behöver det inte alltid innebära en stor nackdel. Allt som allt innebär det att Foris FG2421, utöver att vara en enastående specialiserad gamingskärm, också dubblerar som en normal skärm.

Som det ser ut i dagsläget finns det inte mycket att jämföra med. Det finns ett utbud av gaminganpassade skärmar med TN-paneler, vilka ligger betydligt lägre i pris. Men där finns inte mycket till bild- och färgkvalitet i övrigt. Samtidigt är det inte otänkbart att fler tillverkare anammar tekniken. Black frame insertion är som skrivet inget nytt på planeten.

Haken? Priset lär skrämma bort en del från Foris FG2421. Å andra sidan är det en prioritetsfråga. Kanske ska du välja en skärm som matchar dina behov snarare än att betrakta skärmar som något som ska kosta så lite som möjligt. För hör du till målgruppen lär den här skärmen överleva många byten av grafikkort.

Eizo Foris FG2421 är en enastående gamingskärm som inte kompromissar med färgerna.

Fördelar

  • Imponerande skärpa i rörelser

  • Inga kompromisser med färgkvaliteten

  • Hög kontrast

Nackdelar

  • Klen betraktningsvinkel

  • Skärmfoten inte i klass med övriga skärmen

  • Saknar VESA-fäste

Pris vid publicering: 4 890 kronor inklusive moms.