Med resultat för enskilda grafikprocessorer i färskt minne är det dags för huvudnumret – SLI och Crossfire. Redaktionen väljer ut ett antal modeller ur senaste generationen från AMD respektive Nvidia, och låter två exemplar samarbeta för att pressa upp prestandan.

geforce_gtx_titan-3.jpg

Siffrorna presenteras med generella kommentarer runt Crossfire, SLI och specifika modeller i toppskiktet. För inställningar samt detaljer om varje deltest hänvisas till höstens fullskaliga recensioner.

Testresultat, syntetiska tester

Först ut är syntetiska tester signerade Futuremark respektive Unigine. Siffrorna är bra för snabba jämförelser mellan till exemepl olika modeller från samma tillverkare, men ger inte alltid ett rättvisande resultat jämfört med riktiga spel.

När ytterligare ett grafikkort adderas till leken står det föga överraskande klart att Geforce GTX 780 Ti i SLI och Radeon R9 290X i Crossfire toppar tabellerna när det kommer till senaste upplagan av Futuremarks testsvit 3DMark. I den äldre versionen 3DMark 11 drygar Nvidias grafikkort ut ledningen en smula, och AMD:s R9 290X hamnar på samma nivå som GTX Titan.

Även i Unigine Valley är det mycket jämnt mellan Nvidias och AMD:s toppmodeller. Här verkar det som att det röda lagets Crossfire skalar bättre än SLI, alternativt att korten kan hålla en genomgående högre klockfrekvens, då ett enskilt Geforce GTX 780 Ti utpresterar Radeon R9 290X med relativt god marginal.

Testresultat, 1 920 × 1 080 pixlar

Speltesterna inleds med resultat från den lägre av de två standardupplösningarna. Här kan det tyckas att ett påkostat grafikkort är pengar i sjön, men då bland annat 120 Hz-skärmar stadigt ökar i popularitet finns det fortfarande ett stort intresse ute i stugorna.

Med blicken mot de renodlade speltesterna är det något av en blandad kompott som presenteras. Nvidias SLI-kopplade flaggskepp tar hem vinsten i fem av de åtta spelen och AMD Radeon R9 290X i Crossfire toppar tabellerna i resterande titlar. Marginalerna är dock oftast små, och det är tydligt att andra parametrar spelar in.

Skalningen med flera grafikkort i upplösningen 1 920 x 1 080 pixlar är helt enkelt inte fantatisk. Även om det i vissa fall finns prestandavinster på upp emot 80 procent med SLI och Crossfire-konfigurationerna återfinns likaså katastrofalt dåliga resultat i andra titlar. Det är tydligt att saker som processor eller spelmotor står för mycket av begränsningen och jämnar ut resultaten.

Testresultat, 2 560 × 1 440 pixlar

Den högre av SweClockers två standardupplösningar innebär betydligt fler pixlar att skyffla runt. Här ställs högre krav på allt från grafikprocessor till videominne, vilket kan ruska om positionerna i tabellerna.

I den högre upplösningen läggs mer fokus på grafikkorten, och i flertalet titlar är det Nvidia som går vinnande ur striden. Även om företagets SLI-kopplade flaggskepp Geforce GTX 780 Ti presterar siffermässigt bäst är dock marginalerna till AMD:s Radeon R9 290X ofta små. Med tanke på konfigurationernas resulatvarians går det helt enkelt inte att utse en klar vinnare i till exempel Metro: Last Light eller Sleeping Dogs.

Prestandaskalningen när ytterligare ett grafikkort läggs till blir utan tvekan bättre tillsammans med den högre upplösningen. I vissa fall är kan en prestandavinst på över 90 procent uppmätas vid en övergång till SLI eller Crossfire från ett enskilt grafikkort. Dessvärre finns det även fall som är den totala motsatsen, med prestandaskalning i de nedre regionerna av 20 procent.

Renderingstider

Graferna för renderingstider representerar hur lång tid varje bildruta tar att rita upp mätt i millisekunder. Värdet kan ge nya insikter runt prestandaproblem, men påverkas samtidigt starkt av flaskhalsar från till exempel processor eller spelmotor. Observera att sekvensen inte nödvändigtvis motsvarar underlaget för FPS-värdena ovan. Mer information finns på sidan "Testsystem, mjukvara och metod".

AMD Radeon HD 7970 GHz Edition i Crossfire

bf3_7970_cf.png
fc3_7970_cf.png
bioshock_7970_cf.png
metro_7970_cf.png
tomb_7970_cf.png
hitman_7970_cf.png
dogs_7970_cf.png
anno_7970_cf.png

Innan blicken vänds mot renderingstiderna hos de nyare grafikkorten är det läge för ett litet återbesök hos gamla trotjänaren Radeon HD 7970 GHz Edition. Modellen har haft sin beskärda del av problem när två kort sammankopplats i Crossfire och AMD påstår att många av dessa ojämnheter numera är åtgärdade.

Efter en närmare titt på graferna på de olika spelen verkar även detta stämma delvis. Många av titlarna har numera fullt acceptabla renderingstider och rent subjektivt är även flytet många gånger bättre än innan sommaren.

De graferna som inte övertygar är Far Cry 3, Hitman: Absolution och Anno 2070, där det förstnämnda till stor del kan räknas bort då de extrema ojämnheterna inte alls är lika framträdande vid subjektiv bedömning av sekvensen. De andra titlarna flyter dock bitvis relativt dåligt, i synnerhet Hitman: Absolution där tydliga hack i sekvensen förekommer.

AMD Radeon R9 290X i Crossfire

bf3_290x_cf.png
fc3_290x_cf.png
bioshock_290x_cf.png
metro_290x_cf.png
tomb_290x_cf.png
hitman_290x_cf.png
dogs_290x_cf.png
anno_290x_cf.png

Renderingstiderna som presenteras från mätningarna av Radeon R9 290X i Crossfire påminner en del om de vi såg tidigare hos föregångaren Radeon HD 7970 GHz Edition. Battlefield 3, Bioshock Infinite och Metro: Last Light uppvisar riktigt fina grafer och likaså utmärkt subjektiv upplevelse.

Far Cry 3, Tomb Raider och Sleeping Dogs visar något mer tveksama renderingstider, men här stämmer inte grafen riktigt överens med subjektiv bedömning av sekvenserna. Det är tydligt att AMD:s utjämnade "frame pacing" görs senare i pipelinen än den del som fångas upp med Fraps, vilket tar bort en stor del av problemen.

Sist men inte minst finns Hitman: Absolution och Anno 2070 där båda titlarna uppvisar grafer fulla av rejäla spikar som även reflekteras i subjektiv bedömning av respektive spels sekvens.

Nvidia Geforce GTX 780 i SLI

bf3_780_sli.png
fc3_780_sli.png
bioshock_780_sli.png
metro_780_sli.png
tomb_780_sli.png
hitman_780_sli.png
dogs_780_sli.png
anno_780_sli.png

Renderingstiderna som plockas upp från Nvidias Geforce GTX 780 ser i det stora hela något jämnare ut än de som presenteras av konkurrenten AMD. Med undantag för två spel är det relativt fina grafer som presenteras och likaså en välflytande subjektiv spelupplevelse.

Den titel som inte är fullt lika övertygande är Bioshock Infinite, vars spikar i grafen går att översätta direkt till den subjektiva spelupplevelsen med ett antal hack i sekvensen. Även Anno 2070 har något ojämnare renderingstider än önskvärt, även om den subjektiva bedömningen av sekvensen upplevs som bättre än tillsammans med AMD:s Radeon R9 290X.