Test: Ljudnivå och värmeutveckling

Yttemperaturerna mäts och antecknas efter 30 minuters belastning vid uppspelning av videoklipp och repetition av 3DMark Fire Strike "Combined". I samma veva antecknas även värden för ljudnivån med mätinstrumentet 15 centimeter från den testade enheten. Testerna utförs med en rumstemperatur på 23 grader och bakgrundsbrus på 32,7 decibel.

Vid videouppspelning och surfning är Surface Pro 3 helt ljudlös, men det avslöjar inte hela berättelsen. Återigen innebär den markant tunnare profilen jämfört mot föregångaren vissa kompromisser.

Medan Surface Pro 2 är helt exemplarisk och alltid är ljudlös, bortsett från när den utsätts får hård belastning, låter Surface Pro 3 mer. Exempel på detta är att fläkten drar igång i samband med Windows Update. Även om det handlar om riktigt låga ljudnivåer som inte stör är det ändå hörbart.

Trots en stillastående fläkt håller Surface Pro 3 bra yttemperaturer. Även om det högsta värdet är en bit över Surface Pro 2 ligger det väl inom ramarna för att vara acceptabelt.

Vid belastning drar fläkten igång nästan omedelbart och når på väldigt kort tid upp till maximal rotationshastighet. Uppmätta 40,5 decibel är klart hörbart och den enda räddningen är att ljudets karaktär är generellt bättre än många tidigare fläktar vi stött på.

Vid belastning hettar det till i surfplattans övre högra hörn, som blir för varm för att hålla i ens kortare perioder. Samtidigt är det här belastning som inte är realistisk när man håller i enheten och använder den som en surfplatta.